Studiereis naar de Lage Landen, een multiculti ervaring
Nederland
Zondagmorgen, half acht. We komen met de bus aan in Amsterdam. De reis was ongelooflijk lang en vermoeiend, maar we zijn vol verwachtingen van de stad en van het land. Het is niet echt een verrassing dat het eind november hier mistig en koud weer is. Op het programma staat dat we nog dezelfde dag naar het Scheepvaartmuseum gaan en 's avonds naar een stand-up comedy. Ondanks dat we bijna omvallen van de vermoeidheid, genieten we van de programma's. De interactieve tentoonstelling van het Scheepvaartmuseum schudt ons wakker en de comedy night is heel gezellig en voor ons ook zeer verrassend door de scherpe ironische opmerkingen van de humoristen over de Oostbloklanden.
De tweede dag in deze drukke en levendige wereldstad: we gaan een criminele stadswandeling doen. Onze gids, die vroeger politieagent was, vertelt ons over het criminele leven in Amsterdam. Terwijl wij door de Chinese wijk lopen in mistig en koud weer, volgen we zijn verhalen met veel belangstelling. We krijgen nu ook een heel ander beeld van Amsterdam door deze gids, de stad moet vechten met de problemen van immigratie, criminaliteit en drugs.
Onze laatste dag in Nederland brengen we in Den Haag door. We hebben genoeg vrije tijd om deze mooie stad te ontdekken en foto's te maken. Misschien is iedereen ook veel vrolijker omdat de zon eindelijk schijnt. Den Haag is rustiger dan Amsterdam, en dankzij het goede weer worden wij ook een beetje rustiger. Tegelijkertijd wachten we opgewonden om naar de zee te gaan. In de tweede helft van de namiddag komt onze groep vlak voor zonsondergang aan in Scheveningen, bij de kust van de zee. Het panorama is prachtig, maar het wandelen langs de zee en het kijken naar de golven is het allerleukste!
Belgiё
Een heel ander land, een mengsel van talen, multi-culturaliteit: we zijn in Belgiё aangekomen. Een paar programmaonderdelen sprongen er echt uit, we zullen die ons nog lang blijven herinneren.
Volgens de meeste studenten was het bezoek aan de Matongéwijk in Brussel het meest boeiend en het meest indrukwekkend, volgens sommigen van ons zelfs ook shockerend. Wij kregen inzicht in het leven van de Afrikaanse mensen die in deze bijzondere wijk van de hoofdstad wonen. De gids vertelde ons veel over hun leven. Aan de hand van haar verhalen konden wij zien hoe deze mensen hun tradities volgen. We zagen bijvoorbeeld verschillende soorten traditionele kleding, maar ook dat de Afrikaanse vrouwen tegelijkertijd proberen te voldoen aan de nieuwste trends. Ze smeren zich in met verschillende crèmes om hun huid lichter te maken, en willen het hipste kapsel hebben. Daarom dragen ze pruiken of kunstmatig haar
Als laatste, maar daarom niet minder belangrijk, is ons bezoek aan Antwerpen. Daar maakten we een multi-culturele stadswandeling vanaf de Diamantwijk naar de Chinese wijk. We luisterden heel aandachtig naar onze gids, die onder meer sprak over de joodse diamanthandel en over hun strikte religie. Ze wonen in die wijk samen met niet-joodse Belgen, maar toch ook weer gescheiden ervan. We waren heel verbaasd over de opvallende en bijzondere gewoonten van de Joden in de Diamantwijk. Zo trekken ze plastic zakjes over hun hoeden als het gaat regenen!
Tijdens deze bijzondere reis zijn we de grote steden van België en Nederland vanuit een heel andere oogpunt gaan zien. Het was voor ons een goede gelegenheid om iets te ervaren van de multiculturele samenleving in de Lage Landen.
>>>> Door: Nikoletta Járási, met hulp van medestudenten MA Neerlandistiek aan de KRE Boedapest.
>>>> Foto's: Ágnes Kelemen