Hongaarse Bazaar
'Alleen door de gerechten die soms op tafel kwamen, kon ik dat verboden continent benaderen, waar de twee die me verwekt hadden, vandaan kwamen.'
Klara's ouders, Zsuzsa en Péter, hebben haar nooit iets verteld over hun verleden, dat opgesloten ligt achter het IJzeren Gordijn. Zelfs hun moedertaal lijken ze te zijn vergeten. De enige verwijzing naar hun afkomst zijn de gerechten van Zsuzsa, van goulash tot tokaj.
De rest verzint Klara er zelf bij - de vlucht uit Hongarije in 1956, haar ooms en tantes, de oevers van de Donau. Stukje bij beetje, woord voor woord, reconstrueert ze haar identiteit, haar 'Hongaarse bazaar', totdat ze zich haar familiegeschiedenis van voor de ballingschap eigen heeft gemaakt.
Hongaarse bazaar is een meeslepende culinaire roman - met vele recepten uit de Hongaarse keuken -, een zoektocht naar afkomst en identiteit via smaken die allerlei herinneringen oproepen. De vele recepten maken dit boek tot een literair feestmaal.
Viviane Chocas (1962) is geboren in parijs. Haar ouders komen uit Boedapest. Ze werkt al twintig jaar als journaliste. Hongaarse bazaar is haar debuut.
De auteur van het boek is op zoek naar haar Hongaarse identiteit. Ze is geboren in Parijs nadat haar ouders hun moederland ontvlucht zijn. Ze passen zich aan aan het nieuwe land. Het kind leert de Hongaarse cultuur nauwelijks kennen: haar ouders praten niet over vroeger. De gerechten die ze maken zijn wel typisch Hongaars. Op basis van deze gerechten bedenkt de auteur verhalen uit het leven van haar ouders voor het verlaten van hun land. Een boeiende verhaallijn die in losse componenten kleurrijk wordt uitgewerkt. De schrijftaal is licht poetisch. Na de verhalen worden recepten gegeven. Normale druk.
>>>> Bestel hier