Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Overleden: Dénes graaf Festetics de Tolna

festdenes aDonderdag 4 juni 2015 - Onder grote belangstelling is op zaterdag 23 mei Dénes graaf Festetics de Tolna in Bloemendaal begraven. De in 1943 in het Hongaarse Csertő geboren Dénes Festetics de Tolna overleed op 16 mei jongstleden op 71-jarige leeftijd in Aerdenhout.

Lees meer

Voorjaarspauze

bdzkrt-1klVrijdag 18 april 2014 - Pasen staat voor de deur, daarna sta ik op de vrijmarkt op Koningsdag in Amsterdam en er is nog het een en ander te doen voor de Nederlandstalige Boekendag die op 10 mei in Boedapest plaatsvindt. Aansluitend neem ik een voorjaarsvakantie om eens goed van het vette groen buiten in de natuur te kunnen genieten. Genoeg redenen dus om het maken van de volgende nieuwsbrief even uit te stellen. Die zal verschijnen op vrijdag 23 mei.

Lees meer

Bruine beer steekt Hongaarse grens over (filmpje)

Woensdag 11 december 2013 - Het is lang geleden dat er op Hongaars grondgebied een bruine beer gezien werd, althans niet na 1920 toen Hongarije tweederde kleiner werd en het de gebieden waar de beer nog wel voorkomt kwijtraakte. Tot begin december dit jaar, toen er ten zuidoosten van de stad Mohács bij de grens met Servië door grenswachten een exemplaar gespot werd.

Lees meer

Smartlappenfestival met Imca Marina in Boedapest

smllogo-klDonderdag 10 oktober 2013 - Wanneer het ooit begon weet niemand meer precies, maar het Nederlandse Smartlappenfestival in Boedapest is al sinds jaar en dag een jaarlijks terugkerende traditie. Dit jaar gaat de 'Avond van het Levenslied' los op zaterdag 9 november op de Zsófia Hajó die aan de oevers van de Donau ligt. En behalve de Smartlappencompetitie, natuurlijk onder muzikale begeleiding van de huisband Kus'm & Zeep'm, komt Imca Marina ook optreden om iedereen lekker aan het zingen te krijgen.

Lees meer

Hongaarse ambassadeur in Den Haag terug naar Hongarije

Donderdag 18 september 2014 - De Hongaarse ambassadeur in Nederland Gyula Sümeghy heeft per 15 september zijn functie beëindigd. Gyula Sümeghy trad in januari 2011 aan als ambassadeur. Op 9 september werd hij door koning Willem-Alexander ontvangen voor de afscheidsaudiëntie.

Lees meer

De diepste grot van Hongarije

brlng2-klDonderdag 17 april 2014 - De Bányász grot in het Bükkgebergte blijkt de diepste grot van Hongarije te zijn. Volgens de persberichten van de Szinva onderzoeksgroep is in maart dit jaar ontdekt dat de grot op zijn minst 275 meter diep is. De Bányász grot wordt sinds het begin van de jaren zestig onderzocht.

Lees meer

Csak párosan... Frouke Schouwstra (17 maart 1948 - 13 november 2013)

Frouke Smid Schouwstra-Op 13 november jongstleden overleed Frouke Schouwstra op 65-jarige leeftijd in Groningen. Zij woonde en werkte samen met haar man Eddy Smid een groot deel van het jaar in het Hongaarse dorpje Nagypall. Met Eddy gaf zij gestalte aan al het moois dat je maken kunt als je samen bent en dat deelt met iedereen om je heen. 'Alleen samen is het leven mooi, csak párosan szép az élet', uitgaande van dit levensmotto vormden zij samen een brug waarmee zij velen met elkaar wisten te verbinden.

Lees meer

Hongarije Vandaag houdt zomerpauze

bghdm-klVrijdag 19 juli 2013 - We gaan weer de jaarlijkse zomerpauze in. Onze eerstvolgende nieuwsbrief verschijnt op vrijdag 30 augustus. In de tussentijd plaatsen we wel nieuwsberichten en artikelen, maar minder vaak dan gebruikelijk. De berichten worden na plaatsing op de website doorgelinkt naar onze facebookpagina.

Lees meer

Belg vermoord bij geweldadige inbraak in het Hongaarse Kunszállás

Woensdag 3 september 2014  - Afgelopen zondag 31 augustus is in het Hongaarse Kunszállás het lichaam gevonden van een 72-jarig Belg die in zijn eigen huis door meerdere messteken om het leven is gekomen. Zijn echtgenote van 71 overleefde ter nauwernood de overval, maar ligt levensgevaarlijk gewond in het ziekenhuis. Volgens dorpsbewoners is het echtpaar waarschijnlijk zondagmorgen vroeg al overvallen, buren vonden de overleden man en zijn vrouw in de namiddag.

Lees meer

Hongarije Vandaag heeft een nieuw gezicht

hv-aklWoensdag 18 december 2013 - Het zat al een tijdje in in de planning om Hongarije Vandaag een nieuw gezicht te geven. Omdat er achter de schermen technische problemen speelden, besloten Jan van Kuijk en ik om de website zo snel als mogelijk om te bouwen en tegelijkertijd van de andere opmaak te voorzien. De site ziet er nu een stuk frisser uit en alles werkt ook sneller, maar nog niet alles is zoals we wensen. We gaan er in de komende tijd dus nog wat aan slijpen en schaven.

Lees meer

De Hongaarse School bestaat 25 jaar, feest!

edcsaMaandag 4 november 2013 - Ter ere van het vijfentwintigjarige jubileum van de Hongaarse School wordt op zaterdag 9 november in Theater het Raam in Hillegom een feest gegeven met muziek, presentaties, informatiestands, hapjes, wijnen én een concert door Edina Csüllög met liederen van Katalin Karády.

Lees meer

Twee evacuaties vanwege bommen WO II

Donderdag 18 juli 2013 - In één week tijd vonden er in Hongarije twee evacuaties plaats. In Boedapest werd een bom van 50 kilo gevonden tijdens renovatiewerkzaamheden van een gebouw in de Pala utca, vlakbij het Franse Instituut. Rond de 1500 mensen werden woensdag geëvacueerd, waaronder ook toeristen uit twee nabij gelegen hotels. In de stad Székesfehérvár moesten donderdagmorgen ruim 10.000 mensen vertrekken uit een gebied met een doorsnee van 400 meter. In de tuin van een kleuterschool was op woensdag een Russische bom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden van 100 kilo.

Lees meer

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije