Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

`A Life in Hungary` een verhaal over veerkracht in Hongarije

LiveInHungarybeeld kati kleinMaandag 16 september 2019 - De bijzondere documentaire `A Life in Hungary` van Frank Ottenhoff over het veelbewogen leven van de Hongaarse Klári zal op 1 november te zien zijn in het Icoon Theater in Amersfoort. Aangevuld met een gesprek met de gastsprekers Dszingisz Gábor en Casper Thomas én met muziek van Béla Bartók gespeeld door het Raggazze Quartet zorgt Ottenhoff voor een uitgebreid en zeer interessant programma.

Lees meer

Ambassadeur van Hongarije in Den Haag: Hongarije Staat Solidair in Europa

Woensdag 28 september 2016 - De Hongaarse ambassadeur András Kocsis in Den Haag had vandaag een bijeenkomst met de Nederlandse pers over het Hongaarse referendum van 2 oktober. Een artikel, geschreven door de heer Kocsis, is hieronder te lezen. Hierin staan de argumenten van de Hongaarse regering tegen de hervestiging van vluchtelingen, zoals Brussel het voorstelt, genoemd. 

Lees meer

Op zoek naar een hemel zonder bommen

RHellingaP1140351 001 klDinsdag 9 augustus 2016 - “Noem het geen kamp,” zegt Saed Muhsan. De textielhandelaar, die in Kaboel hoofddoeken verkocht, is de tijdelijke en informele leider van het noodkampje dat vluchtelingen hebben opgezet in de buurt van het Servische grensplaatsje Horgos. Op een verloren strook land tussen het met NATO-prikkeldraad afgezette grenshek dat de Hongaren vorig jaar bouwden en de officiële Servische grens wachten 600 mensen, vooral Afghanen, wekenlang op toelating tot Hongarije.
Dagelijks mogen vijftien gelukkigen, veertien in familieverband en één alleen reizende man, naar de transitzone aan de andere kant van het hek. Daar is een van containers gebouwd opvangkampje waar ze Hongaars asiel kunnen aanvragen. De families reizen vervolgens door naar andere opvang, de alleen reizende mannen blijven tot dertig dagen in de kale container met luchtkooi. Alles is gedaan om asiel aanvragen zo onaantrekkelijk mogelijk te maken, al wil niemand sowieso in Hongarije blijven.

Lees meer

EU moet Hongaarse ’rechtsstaat’ scherper controleren

Donderdag 17 december 2015 - Het Europese Parlement heeft een resolutie aangenomen die de Europese Commissie ertoe moet aanzetten scherper toezicht te gaan houden op de ontwikkelingen in Hongarije met betrekking tot de democratie, de rechtstaat en de grondrechten. De Commissie moet een diepgaand onderzoek doen naar het effect van de regelgeving die door de Hongaarse regering is ingezet, aldus het persbericht van het Europese Parlement. 

Lees meer

Oostenrijk kan niet zonder Hongaarse werknemers

Dinsdag 7 november 2017 - Bij het Shellstation langs de autoweg bij het Oostenrijkse Nickelsdorf bestel je makkelijker koffie in het Hongaars dan in het Duits. Vrijwel het hele personeel komt van net over de grens. Zoals veel mensen in West-Hongarije werken ze liever in Oostenrijk, waar het minimumloon vijf keer hoger is als thuis.

Lees meer

Hongaars referendum 2 oktober heeft nare bijsmaak

Plakatstadvol klDinsdag 27 september 2016 - Op zondag 2 oktober is het zover, dan mogen miljoenen Hongaren in het referendum dat door de overheid is opgezet gaan stemmen tegen de zogenaamd door Brussel opgelegde 'verplichte' vestiging van vluchtelingen/migranten in hun land. Het woord mogen is hier eigenlijk niet van toepassing. Sinds het begin van de overheidscampagne, die officieel begin september van start ging, maar in juli (tegen de regels van campagne voeren in) al flink op gang kwam, zijn de Hongaarse burgers murw gebeukt door angst zaaiende staatspropaganda op billboards langs snelwegen, op posters aan lantaarnpalen langs de hoofdstraten van dorpen, in gedrukte media met paginagrote advertenties en op televisie en radio met opruiende spotjes die om de haverklap worden uitgezonden en begin september ook met een achttien pagina's tellende informatiebrochure in de brievenbus. Deze overheidscampagne is er op gericht om alle vluchtelingen en migranten, én natuurlijk Brussel, in een zo kwaad mogelijk daglicht te stellen.

Lees meer

Londen, de tweede Hongaarse stad

londen klDinsdag 28 juni 2016 - De Hongaarse spoorwegmaatschappij MÁV zoekt machinisten, electriciens, monteurs, boekhouders, IT-mensen en meer, meldt het omroepsysteem in de trein. Het bedrijf komt honderden vakmensen tekort, maar echt vlotten wil hun zoektocht niet. De personeelsadvertentie schalt al maandenlang door de coupés. Hongarije worstelt met een enorm tekort aan vakmensen. Een minimumloon van 240 euro en een modaal inkomen van 535 euro netto per maand maken werken in West-Europa zeer aantrekkelijk. Daar kan zelfs de bonus voor MÁV-werknemers, gratis reizen voor het hele gezin, niet tegenop.

Lees meer

Brief Hongaarse ambassadeur aan dagblad Trouw

Maandag 26 oktober 2015 - „De reden van het bouwen van hekken is simpel: het gebeurt in het kader van de bescherming van de Schengen-grens. Tot onze vreugde hebben de Visegrád-landen het belang daarvan ingezien en een overeenkomst gesloten over de gezamenlijke bescherming van de Hongaarse grens. Als deze samenwerking succesvol blijkt, dan moet ook de gezamenlijke bescherming van de buitengrenzen van Griekenland door de 28 EU-lidstaten mogelijk zijn.”

Lees meer

Debatavond Hongarije 1956, 17 oktober Pakhuis de Zwijger

56logo2016 aDinsdag 4 oktober 2016 - `Would you fight for you freedom? Looking back upon the Hungarian Revolution of 1956.` Op deze vraagstelling voor de debatavond op 17 oktober in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam zou je haast vanzelfsprekend 'ja natuurlijk' zeggen. Hoewel het nog maar de vraag is, als je eenmaal opgezogen in de strijd, niet alles even helder ziet en je pas achteraf weet of je aan de goede kant stond. Als, zoals in het tweede deel van de titel van dit debat gesteld wordt, we terugkijken op de Opstand in Hongarije in 1956 wat zijn dan de conclusies? Wat hebben de Hongaren en wij daarvan geleerd?

Lees meer

Referendum tegen vluchtelingen

Plakatstadvol klDonderdag 25 augustus 2016 - Je kunt ze nauwelijks over het hoofd zien, de EU-blauwe reclameborden die sinds twee weken de Hongaarse wegen sieren. Ze hangen in ieder dorp aan de lantarenpalen. De teksten liegen er niet om: "Wist u dat het aantal aanrandingen in Europa scherp gestegen is sinds het begin van de migratiecrisis?" en "Wist u dat Brussel een stad vol aan illegale immigranten in Hongarije wil vestigen?".

Lees meer

Dichtbij Oostenrijk

kormend klVrijdag 10 juni 2016 - Bij de Tesco aan de rand van Körmend lopen vier met machinegeweren bewapende veiligheidsmensen naar binnen, leden van de speciale eenheid die de Hongaarse regering onlangs naar het stadje nabij de Oostenrijkse grens stuurde, met het doel de burgers te beschermen tegen overlast van het lokale vluchtelingenkamp. "Keulse toestanden zullen wij niet tolereren," aldus regeringspartij Fidesz op haar Facebook-site.

Lees meer

'De mensen hebben besloten: Het land moet verdedigd worden’

orszagvedelniVrijdag 16 oktober 2015 - In Hongarije hangen nu overal grote affiches waarop de regering laat weten dat uit de Nationale Raadpleging die vanaf het begin van de zomer tot eind september gehouden werd en waarvoor acht miljoen Hongaarse burgers een vragenlijst kregen thuisgestuurd, een luid en duidelijk antwoord naar voren kwam. De regering zegt middels deze campagne dat ’de mensen besloten hebben*’ dat Hongarije op de goede weg is door een hek om het land te bouwen en een streng anti-migrantenbeleid te voeren.

Lees meer

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije