• Home
  • Overigen
  • Eten & drinken

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Amsterdams leidingwater in een Hongaars jasje

HoekstraAriFlescloseup klDinsdag 7 februari 2017 - Ik moest ineens aan Sjakie denken - en aan zijn Chocoladefabriek - toen ik Ari in zijn nieuwe winkel aan de Amsterdamse Westerstraat zo gelukkig bezig zag tussen de flessen limonade, zijn koffiebarretje met de halve buurt op bezoek voor een praatje tussen van alles wat er maar tweedehands los- of vastzit én verkoopbaar is en overal die sodawaterflessen in alle kleuren, vormen en maten. Maar helemaal achterin het diepe pand begint pas echt zijn wonderfabriek. Daar wordt met nieuwe vulmachines en met een antiek exemplaar van ruim honderd jaar oud het Amsterdams Spuitwater gemaakt. Niet alleen die machines komen uit Hongarije, ook de oude gerestaureerde glazen flessen en de nieuwe felblauwe van kunststof komen daar vandaan.

Lees meer

Ook Piros Arany nu een Hungarikum

epista 3 klDinsdag 12 juli 2016 - Toen eind mei dit jaar in het Amsterdamse Novotel door de Hongaarse Ambassade en het Hungarian Business Network een drukbezochte avond met als thema 'De wereld van Hungarikum' georganiseerd werd, waren daar veel Hongaarse levensmiddelen en delicatessen te proeven die het predikaat 'Hungarikum' toegekend hebben gekregen. Maar ook waren er producten te vinden die nog niet in de sinds 2012 opgebouwde lijst waren opgenomen, maar wel al heel lang smaak- en beeldbepalend zijn binnen de Hongaarse eetcultuur.
Eind juni werd in Hongarije bekend gemaakt dat twee zeer bekende en veelgebruikte producten, Piros Arany en Erős Pista nu ook opgenomen zijn in de steeds langer wordende lijst van Hungarikum.

Lees meer

Gastronomische festivals in Hongarije, bijna elk weekend feest!

MKVMLandkaartStampWoensdag 2 maart 2016 - Een jaar of acht geleden zag ik in het Hongaarse Museum voor Handel en Gastvrijheid, toen nog in het centrum van Boedapest naast de Szent István Bazilika, maar nu gevestigd in Óbuda, een landkaart van Hongarije hangen waarop bijna alle gastronomische festivals en evenementen waren aangegeven. Ik telde er ruim tweehonderd! Natuurlijk waren dat niet allemaal hele grote buitenfestivals, ook culinaire dorpsfeesten op het plein of binnen in het dorpshuis waren er op te zien. Maar toch, op een bevolking van amper 10 miljoen mensen zoveel feesten in het land waarbij gekookt wordt en goed te eten en te drinken valt dat kom je in Nederland of Vlaanderen niet tegen.

Lees meer

HBN 10 jaar: Wijn & Spijs op 26 november in Amsterdam

tkarv klVrijdag 30 oktober 2015 - Ook dit jaar organiseert het Hungarian Business Network Nederland (HBN) weer een avond met mooie Hongaarse wijnen en lekker eten. En het HBN viert diezelfde avond ook nog eens haar tienjarig jubileum. Zin om op informele wijze te netwerken met Nederlandse en Hongaarse ondernemers die in beide landen actief zijn? Kom ook op 26 november naar het Novotel in Amsterdam!

Lees meer

Hongaarse Wijn & Spijs, HBN evenement in Amsterdam 24 november

TaartHU a klVrijdag 4 november 2016 - Al weer voor de vijfde keer organiseert het Hungarian Business Network (HBN) haar jaarlijkse Wijn & Spijs Proeverij en Markt in Amsterdam en ook dit jaar wordt u weer van harte welkom geheten in Hotel Novotel. Deze Proeverij op 24 november, met stands van verschillende gepassioneerde ondernemers en importeurs die specifieke Hongaarse levensmiddelen, delicatessen en wijnen op de Nederlandse markt brengen, is de uitgelezen gelegenheid om de wijnvoorraad en de keukenkastjes voor de feestdagen eens goed aan te vullen en natuurlijk met elkaar te feesten!

Lees meer

The World of Hungarikum, Amsterdam 31 mei 2016

Dinsdag 17 mei 2016 - De Hongaarse Ambassade in Den Haag organiseert samen met het Hungarian Business Network een speciale avond in het teken van de allerbeste delicatessen en meest bijzondere producten die Hongarije te bieden heeft onder de titel `The World of Hungarikum`. De Hongaarse minister van Landbouw en Veeteelt Sándor Fazekas zal met zijn staf aanwezig zijn en de opening verrichten. Dit evenement is voor iedereen toegankelijk maar registratie vooraf is wel vereist.

Lees meer

Mangalica Festival, 12 t/m 14 februari in Boedapest

mtafelDonderdag 28 januari 2016 - Ben je in de tweede week van februari in Boedapest op vakantie en wil je wel eens heel veel spek, worsten en hammen zien zoals je in Nederland of België nog nooit bij elkaar hebt kunnen bekijken, proeven en eten? Ga dan kijken op het Mangalica Festival dat van 12 tot en met 14 februari gehouden wordt op het Szabadság tér. Op dit jaarlijkse winterfestival dat het Mangalica varken (Hongaars krulhaarvarken) als thema heeft, wordt er gebakken, gebraden en - midden in de stad op straat - ook zelfs boven open vuurtjes in ketels gekookt!

Lees meer

Jamie’s Italian in Boedapest

ji bpDonderdag 15 oktober 2015 - Als alles gaat zoals gepland, wordt boven op de Burcht van Buda volgend voorjaar een restaurant van Jamie Oliver geopend. Dit is het eerste restaurant van Jamie in een Midden-Europees land. Het restaurant in het Burchtkwartier wordt een Jamie’s Italian, waarvan hij in Groot-Brittannië en in andere landen samen met zijn chefkok Gennaro Contaldo al tientallen heeft opgezet. Onlangs werd in Rotterdam ook een Jamie’s Italian geopend.

Lees meer

Wijnfestival in Boedapest 25 jaar! 8 t/m 11 september

Borfeszglaspest13 1 klDonderdag 1 september 2016 - Als ik ergens in Hongarije veelvuldig zowel prettig gewerkt als lekker rondgehangen heb dan is het wel op het Wijnfestival van Boedapest op de Burcht rondom het paleis. Dit festival bestaat dit jaar nu vijfentwintig jaar, nee nee, zolang kom ik er nog niet, maar vanaf mijn vuurdoop in 2005, toen ik er voor het eerst rondliep en nog geen flauw idee had waar te beginnen met proeven, kwam ik er op een jaartje na elke keer weer terug. Verslavend is dit festival, en dat komt niet alleen door de wijn.

Lees meer

Rosália, rosé feest in Boedapest

rosalia15 1 klZondag 1 mei 2016 - Vanaf vrijdag 6 t/m zondag 8 mei kun je weer van rosé wijnen gaan genieten in Boedapest op het Rosália. Dit jaar vindt het niet in de Gesztényes-kert (Kastanjetuin) plaats in Buda, maar in het Városliget in Pest.

Lees meer

Kachelpijpkoek, ofwel de 'enige echte' kűrtőskalács

kk 3 a klVrijdag 18 december 2015 - Als je over een willekeurige kerstmarkt in Hongarije loopt, ruik je naast de geur van warme wijn nog een andere intense geur die je met je tong zo uit de lucht zou kunnen likken. Die komt van de kürtőskalács die ter plekke gebakken wordt boven open houtskoolvuren. Maar niet alleen in december zie je deze ’koek der koeken’. Het hele jaar door kun je die in Hongarije en Roemenië eten. Ook in andere Europese landen kom je varianten tegen, maar veel Hongaren, en vooral de Hongaarse Szeklers in Transsylvanië, waar de kűrtőskalács een historische en symbolische waarde heeft, vinden die maar nep.

Lees meer

Het 24ste Wijnfestival op de Burcht van Buda, 9 t/m 13 september

borf5 klDonderdag 20 augustus 2015 - Het kan goed zijn dat door de vele regen vorig jaar, waardoor maar heel weinig bezoekers kwamen, er minder geld in de pot zit voor het aanstaande Wijnfestival bij het paleis op de Burcht van Buda. Er is geen gastland dat wijnen komt presenteren en de seminars die in de week voorafgaand aan het festival veel bezoekers trekken zijn ingeperkt. Ook is het aantal concerten nu veel kleiner, maar dat mag de pret niet drukken. Misschien is wat minder opdringerige en harde muziek zelfs wel beter voor de sfeer op dit festival.

Lees meer

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije