Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Film van Judit Elek uit 1969: A Sziget a szárazföldön

IFFRszigetaszarazfoldon posterVrijdag 21 januari 2022 - Ook dit jaar is op het International Film Festival Rotterdam weer een Hongaarse film te zien. Vanaf 26 januari t/m 7 februari worden er tientallen internationale nieuwe en oude films online vertoond. De film Sziget a szárazföldön / The Lady from Constantinople valt op het festival binnen de rubriek Cinema Regained, waarin nog een aantal oudere films uit verschillende landen zijn te bekijken.

 

 

Lees meer

Boek `Een schitterend isolement` nu ook in het Hongaars

MajeaucoveruitsnedeVrijdag 31 mei 2019 - Het is ruim twee jaar geleden dat er op Hongarije Vandaag een boekbespreking van de titel Een schitterend isolement van Olga Majeau verscheen. Een aantal maanden ervoor was het in het Duits verschenen. In juni komt het boek over deze bijzondere Hongaars-Duits-Nederlandse familiegeschiedenis in het Hongaars uit onder de titel Elszórt morzsák a kék madárnak. Tijdens de Boekenweek in Boedapest zal het boek feestelijk gepresenteerd worden.

Lees meer

Debuutschrijvers op de Boekendag in Boedapest

Bdag covers samen 2019 fotoZaterdag 20 april 2019 - Op de komende Nederlandstalige Boekendag op 27 april in Boedapest hebben we twee debuutschrijvers te gast. Uit Nederland komt Rinske Hillen en uit Vlaanderen Bert Moerman. Beiden waren genomineerd voor de Bronzen Uil en Rinske Hillen won de ANV Debutantenprijs 2017. Aan het eind van de middag gaan Jelle Zoon en Jaap Faber met hen in gesprek. 

Lees meer

Sprookjesland is van iedereen!

MeseSprookjes a 1000x750Donderdag 23 december 2021 - In Nederland ligt de vertaalde versie van het oorspronkelijk Hongaarse `Meseország mindenkié` in de boekenwinkels gewoon uitgestald op tafels, of ze staan zichtbaar in een kast. Maar in Hongarije moeten ze  verborgen gehouden worden omdat ze aanstootgevend zouden zijn, omdat er `homopropaganda`, wat een raar woord,  in staat. Bij kinderboekenwinkel Pagony, met meerdere filialen in het land, liggen ze ook bij de winkel in Boedapest aan de Bartók Béla út dus niet voor de grijp, je moet je er speciaal om vragen. Iemand van het personeel haalt het dan van achter uit het magazijn… alsof je illegale pornoboekjes koopt, vanonder de toonbank.

Lees meer

Traditionele Hongaarse Volkskunst, tentoonstelling in Nagypall

nagypall kicsiMaandag 6 mei 2019 - Dit jaar staat de tentoonstelling, die de Nederlandse Eddy Smid deze keer in samenwerking met de Nádudvári Népi Kézművés Szakközépiskola in de Nagypalli Galéria op heeft gezet, in het teken van traditionele volkskunst uit Oost-Hongarije. De tentoonstelling is tot begin september te bezoeken van donderdag tot zondag van 14 tot 17 uur.

Lees meer

Nederlandstalige Boekendag, de Negende! 27 april 2019 in Boedapest

Bdag18 8 voor 19 klDinsdag 2 april 2019 - Eind deze maand is het weer zover, dan wordt in Kelet Kávézó in Boedapest de jaarlijkse Nederlandstalige Boekendag gehouden. Op zaterdag 27 april gaan om 12 uur de deuren open en zijn alle Hongaren die de Nederlandse taal spreken, leren of dat willen gaan doen én alle in Hongarije verblijvende Nederlanders, Vlamingen en andere Nederlands sprekenden van alle leeftijden van harte welkom.

Lees meer

De Tiende Nederlandstalige Boekendag in Boedapest, het gaat door!

Bdag18 8 voor 19 klVrijdag 11 maart 2022 - Het heeft lang geduurd, maar dit voorjaar op zaterdag 30 april vindt er na twee keer uitstel vanwege de coronapandemie dan toch eindelijk de 10de Nederlandstalige Boekendag in Boedapest plaats! Met wederom natuurlijk de tweedehands boekenmarkt, bijzondere literaire gasten uit Vlaanderen en Nederland, workshops, interviews en aansluitend onze pittige pubquiz met feestelijke borrel met hapjes uit de keuken van Kelet Kávézó. Ook later op de avond: Iedereen is welkom! De voertaal op deze dag is uiteraard het Nederlands.

Lees meer

In gesprek met László Krasznahorkai, 29 oktober Crossing Border Festival Den Haag

KrasznahorkaiDonderdag 10 oktober 2019 - De literatuur van Midden- en Oost-Europa zit, voor ons westerlingen althans, vol met verborgen parels. Soms openbaart zich er zomaar eentje – denk aan de eerste vertalingen van het werk van de Hongaarse Sándor Márai, eind jaren negentig. Dat was een bescheiden sensatie. Net als Márai komt ook László Krasznahorkai uit Hongarije. Sinds een paar jaar is een deel van zijn werk in het Nederlands te verkrijgen. Over de status van Krasznahorkai hoeft een mens zich niet te vergissen: Hongarije dient zijn werk jaarlijks in ten behoeve van de Nobelprijs voor de Literatuur. Op 29 oktober komt László Krasznahorkai naar het Theater aan het Spui in Den Haag waar hij geïnterviewd zal worden door Chris Keulemans. Aanvang 20.00 uur.

Lees meer

De Boekendag in Boedapest Programma 27 april 2019

BdagbannerkleinvooropHVMaandag 22 april 2019 - Op 27 april 2019 vindt de Nederlandstalige Boekendag in Boedapest plaats. De deuren gaan open om 12 uur en aansluitend op het middagprogramma borrelen we door in de avond. Dus als je overdag niet kunt komen, maar wel zin hebt om wat te drinken in Nederlandstalig gezelschap - ook de Hongaarse studenten spreken het - loop binnen. We hopen op lekker weer zodat we ook het terras van Kelet Kávézó kunnen gebruiken. Tot 27 april in Kelet Kávézó! 

Lees meer

Go Short Filmfestival Nijmegen, focus op Hongarije

GoShort0vIJuf JDinsdag 12 maart 2019 - Tijdens het filmfestival Go Short, dat in Nijmegen plaatsvindt van 3 t/m 7 april, staat Hongarije centraal in de programmering. Na een crisis in de Hongaarse cinema aan het begin van dit decennium, floreert de Hongaarse filmindustrie inmiddels meer dan ooit tevoren. Hongaarse films krijgen niet alleen flinke aantallen bezoekers, maar vergaren ook internationale erkenning op belangrijke festivals.

Lees meer

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije