Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Treinbotsing tussen Galgaguta en Acsa-Erdőkürt

Maandag 17 augustus 2015 - Bij de botsing van twee stoptreinen even ten zuiden van Nógrádkövesd, ongeveer 60 kilometer ten noordoosten van Boedapest, zijn zondagmorgen 21 passagiers gewond geraakt. De meeste van hen liepen kneuzingen op, twee andere personen, waaronder een machinist, zijn zwaarder gewond. De twee treinen reden tegen elkaar op omdat een van de machinisten om onduidelijk redenen niet had gewacht op een plek waar de treinen elkaar zouden passeren. Het ongeluk gebeurde kort na half negen in de ochtend.

Lees meer

Vliegroute Wizz Air Boedapest-Maastricht in gebruik genomen

wizzmaastr klMaandag 18 mei 2015 - Op vrijdag 15 mei zijn op vliegveld Maastricht Aachen de eerste passagiers die van de nieuwe lijn van Wizz Air tussen Hongarije en Nederland gebruik maakten, verwelkomd door de Hongaarse ambassadeur in Nederland Orsolya Szijjártó en de burgemeester van Beek Ralf Krewinkel. Op deze eerste vlucht vlogen 127 passagiers mee. Vanaf Maastricht vlogen 146 passagiers later die dag naar Boedapest.

Lees meer

Hongaren stappen, na Nederlanders en Denen, het vaakst op de fiets

bring klDonderdag 29 januari 2015 - Het bericht in december vorig jaar op de website van de Europese Fietsersfederatie is wel wat verouderd, maar blij kun je er nog steeds van worden. Deze fietsfederatie heeft de cijfers in een rapport over personenvervoer van Eurobarometer eens goed bekeken en het blijkt dat Hongarije, na Nederland en Denemarken, zich nu het derde land van Europa mag noemen waar het meest gefietst wordt.

Lees meer

Chaos rond de nieuwe snelwegtol

Dinsdag 6 januari 2015 - Als je de Hongaarse staats-tv moet geloven, zijn talloze Hongaren reuzeblij met de invoering van de nieuwe provinciale snelwegsticker, inclusief de acteur die ze hadden ingehuurd om op het nieuws als 'stem van de straat' te verklaren hoeveel goedkoper hij nu uit was. Ongetwijfeld zijn er mensen die er echt blij mee zijn, maar laten we eerlijk zijn: de bedoeling van de regering was om extra geld binnen te halen. Dan hoef je geen groot rekenkunstenaar te zijn om te weten dat er meer mensen zijn die dankzij deze maatregel geld kwijt zijn dan mensen die erop vooruitgaan.

Lees meer

Wie gaat treinen Metro 3 ombouwen?

m3 klDonderdag 23 juli 2015 - Het contract had begin deze week al ondertekend moeten zijn, maar er blijkt een kink in de kabel te zijn gekomen. Begin juli maakte het BKV (Openbaarvervoersbedrijf Boedapest) bekend dat de zwaar verouderde metrowagens van de M3, de blauwe lijn, zullen worden omgebouwd en gemoderniseerd door het Russische Metrovagonmash Nyrt. Maar de tweede kandidaat, het Estse Skinest Rail AS, lijkt bewust uit de eindrace van de aanbestedingsprocedure te zijn gehouden.

Lees meer

Nationaal e-ticketsysteem OV en parkeren

Woensdag 6 mei 2015 - In Debrecen start binnenkort een testfase voor de invoering van een e-ticketsysteem voor het openbaar vervoer, waarmee zowel reizen met de trein en de bus als het mobiel parkeren aan elkaar gekoppeld worden. Het plan is om het in de lente van volgend jaar definitief in Debrecen in te voeren. Eind 2016 zou het systeem in het hele land operatief moeten kunnen zijn.

Lees meer

Wegblokkades in Hongarije op 1 maart

blokbp klMaandag 26 januari 2015 - Ondanks dat de Hongaarse regering vorige week aankondigde dat de nieuwe tolheffing op een aantal trajecten teruggedraaid wordt, zullen de wegblokkades op 1 maart, als het aan de organisator Zoltán Büki ligt, doorgaan. Op dit moment zijn ongeveer vijfentwintig plaatsen bekend waar de wegen geblokkeerd zullen worden.

Lees meer

Ook tolheffing op Ringweg Boedapest

m0 apalya-klVrijdag 12 december 2014 - Vanaf 2015 zal er op meer snelwegen tol geheven worden in Hongarije. Ook op een groot deel van de ringweg M0 rond Boedapest, plus een aantal toegangswegen, zal middels een snelwegvignet, in het Hongaars: autópálya matrica', betaald moeten worden. Voor bepaalde categorieën voertuigen, vrachtwagens en bussen, gaan de prijzen verder omhoog.

Lees meer

Wizz Air verdubbelt winst

Maandag 8 juni 2015 - Uit de jaarcijfers van Wizz Air in maart 2015 bleek al dat het aantal passagiers wederom sterk gegroeid is, nu de cijfers van de maand april en mei er ook bij zijn opgeteld ligt de stand op 17 miljoen, een stijging van 19% ten opzichte van vorig jaar. Alleen al in de maand mei steeg het aantal met 20% in vergelijking met mei 2014.

Lees meer

Boedapest wordt fietsstad, I Bike Budapest manifestatie 25 april

ibikebpWoensdag 8 april 2015 - Vorig jaar bleek dat in Hongarije, na Nederland en Denemarken, het meest gefietst wordt in Europa. Onlangs kwam een onderzoeksrapport naar buiten waaruit blijkt dat alleen al in Boedapest in vergelijking met twintig jaar geleden er elf keer zoveel fietsers zijn. Van het verkeer op de Andrássy út bestaat 12% uit fietsers. En het aantal fietstritten dat in 2014 op de Kiskörút werd geteld overstijgt zelfs een miljoen.

Lees meer

Verwarrend nieuw tolsysteem, maar wel Engels- en Duitstalige info

nusz klWoensdag 14 januari 2015 - Met de invoering van het nieuwe tolsysteem in Hongarije per 1 januari van dit jaar verliep het niet allemaal even soepel. Zo lag de website van Nationale Tolheffingsdienst (NÚSZ) een aantal malen plat, bij de verkooppunten waren er nog geen vignetten leverbaar en het was onduidelijk of je nou wel of geen boete zou krijgen als je door alle verwarring niet aan een geldig tolvignet kon komen. Eind december liet de regering nog weten dat echt alles klaarstond om op 1 januari in gang gezet te worden.

Lees meer

Groei Budapest Airport, nieuwe voertuigen van Mercedes

bairmerc-klVrijdag 28 november 2014 - Ook dit jaar doet het Hongaarse vliegveld Liszt Ferenc Airport het weer goed. Tot en met oktober maakten ruim 7% meer passagiers dan vorig jaar gebruik van dit vliegveld, en de verwachting is dat in december de teller op 9 miljoen passagiers komt te staan. Deze week werd met een show van verschillende soorten voertuigen op het oude vliegveld van Boedapest (Ferihegy 1) ook gevierd dat Budapest Airport en Mercedes-Benz Hungária een contract tekenden waardoor het bestaande verouderde autopark van het vliegveld stapsgewijs wordt vervangen door voertuigen van Mercedes.

Lees meer

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije