Even voorstellen, Leo Linscheer
Linscheer studeerde rechten, ging werken bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken omdat hij internationale ervaring op wilde doen en dat is hem goed gelukt. Aan het begin van de jaren '80 viel hij met zijn neus in de boter, zijn eerste buitenlandse missie werd Paramaribo. En zijn eerste dochter werd daar geboren terwijl de avondklok was ingesteld na de decembermoorden. Na een plaatsing op het Ministerie vertrok hij vervolgens naar Hamburg, de internationale havenstad met uitzicht over en op de wereld aan de andere kant van het water. De volgende haven werd Jakarta waar hij de vreemde mengeling van schaarse restanten van een Nederlandse cultuur in een Islamitische wereld ervoer. Daarna meerde hij aan in Genève bij de multilaterale UNHCR. Toen werd het tijd om weer eens naar Nederland te gaan, om weer bij de eigen wortels terug te keren zodat Nederland niet enkel een vakantieland zou zijn. De meest recente internationale ervaring werd opgedaan in de Chinese havenstad Shanghai, als plaatsvervangend consul-generaal van het Consulaat Generaal der Nederlanden. Dat was een management functie die zich uitstrekte over consulaire zaken, economie en cultuur. En dan nu dus aan het 'culturele' werk op de ambassade in Boedapest. Hoe ziet Linscheer zijn culturele taak voor zich?
"Als Nederlander wil ik mijn cultuur graag met die van het gastland delen. Nu gaat het in Nederland even wat moeilijker door de zware bezuinigingen die worden toegepast. De 'schreeuw om cultuur' ondersteun ik. Maar ik merk er tegelijkertijd bij op dat bezuinigingen in het algemeen nodig zijn en cultuur daar uiteraard ook zijn bijdrage aan zal moeten leveren, maar wel graag op een verantwoorde manier. Cultuur gaat over bruggen tussen mensen, over delen, begrip voor de ander en hem of haar aankijken, een nieuwe wereld aanspreken. Ondanks het bescheiden budget dat we hebben wil ik in cultuuruitingen bemiddelen als makelaar. Het gaat mij daarbij om een visie op de langere termijn, relaties tot stand brengen tussen kunstenaars met bijvoorbeeld workshops en zo uitwisselingen creëren. Deze uitwisselingen worden ook ondersteund door onze website waar binnenkort een aparte kop voor 'Dutch culture' wordt geplaatst. Ik hoef niet per se frequent zelf naar Nederland te gaan om te voelen wat daar speelt. In bepaalde mate blijf ik via het internet op de hoogte en kan ik onze cultuur op deze hedendaagse wijze exposeren".
Linscheer heeft ook geluisterd naar verhalen over de Hongaarse cultuur en ondervonden dat de Hongaren open staan voor andere culturen. Hij heeft de indruk dat het een en ander misschien nog toeneemt als Hongarije het voorzitterschap van de Europese Unie op zich neemt. Een van de items in de huidige Europese politiek is de jeugd stimuleren om over de grenzen te kijken, dat ze gaan studeren en werken in andere landen dan het geboorteland en om culturele uitwisseling in gang te zetten. Hij vindt het goed als jongeren erop uit gaan, op avontuur naar het buitenland. Zelf is hij in ieder geval op deze manier overtuigd geraakt van de zin van internationale ervaring en hij is er trots op dat zijn dochters hetzelfde spoor volgen. Hongarije Vandaag gaat de sporen die Leo Linscheer als cultureel attaché gaat achter laten in Hongarije dan ook zeker volgen.
>>>> Door: | Lidewijde de Smet |
>>>> Website | Nederlandse Ambassade |