Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Magyar Szalon film: A tanú/The witness

Tanu narancsWoensdag 2 januari 2019 - Op 20 januari wordt in de Magyar Szalon in Amsterdam de film` A tanú` vertoond. Deze satirsche film uit 1969 werd toen meteen verboden en mocht tien jaar lang niet vertoond worden, hoewel het zich in de jaren vijftig afspeelt. Een periode waarvan de toenmalige machthebbers zich al gedistantieerd hadden. Daarna werd het meteen een cultfilm omdat het de absurditeit van een dictatuur laat zien. Veel uitspraken uit de film zijn gevleugelde kreten geworden in het Hongaars zoals: `Az élet nem habostorta, het leven is geen slagroomtaart`.

Tanu posterDijkbewaker József Pelikán (Ferenc Kállai) is een alleenstaande vader van acht kinderen en wordt gearresteerd voor het illegaal slachten van een varken. Maar in plaats van te moeten boeten voor zijn misdaad, krijgt Pelikán allerlei belangrijke functies toebedeeld die eigenlijk alleen weggelegd zijn voor leden van de communistische elite. Pelikán is daar dolgelukkig mee, maar hij heeft geen idee dat hij slechts een speelbal is geworden in de interne machtsstrijd binnen de communistische partij.

Deze Hongaarse cultfilm moet iedereen gezien hebben die Hongarije beter wil leren kennen. De film staat nu weer zeer in de belangstelling omdat daarin veel parallellen met de huidige situatie in Hongarije te zien zijn. De film wordt Engelstalig ondertiteld. 

> Datum/Tijd:  Zondag 20 januari 2019, vanaf 14.00. Programma begint om 14.45
> Locatie: Goethe Instituut Amsterdam, Herengracht 470
> Entree: Inclusief één drankconsumptie € 9,- Tot 18 jaar: € 7,-  
   
Tanu

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije