Nu investeren in Hongarije?
Dinsdag 17 maart 2009 - Tijden van recessie zijn ook tijden van discussie. Nu investeren in onroerend goed, is dat wel of juist niet verstandig? Breng deze vraag op een willekeurige plaats ter tafel en het aantal adviseurs is gelijk aan het aantal personen in het gezelschap. Maar hebben zij wel een antwoord op de vraag: "nu investeren in Hongarije, ja of nee?"
De eerste reactie van adviseurs luidt meestal: "niet doen! De wereldeconomie zit al in het slop en voor de koop en verkoop van onroerend goed is het nu echt niet de gemakkelijkste tijd". Voor speculatief investeren, waarbij gebruik gemaakt wordt van waardestijgingen op middellange of korte termijn, is het inderdaad niet de juiste tijd. Tenzij de aankoop van onroerend goed wordt gebruikt als een veilige haven voor kapitaal wat uit andere sectoren is teruggetrokken. In tijden van recessie trekken investeerders zich vaak terug op vaste waarden zoals goud én onroerend goed.
Een vraag over investeringen is nooit eenvoudig en eenduidig te beantwoorden. Het verschil tussen ‘ja‘ en ‘nee' ligt opgeslagen in de nuance van de vraag omdat niet iedere vraagsteller een grote investeerder is en ook niet iedere koper iets koopt om het daarna weer door te verkopen.
Maar wat als de vraagsteller, bijvoorbeeld een Nederlander of een Belg die in Hongarije een huis zoekt, dat huis uitsluitend voor eigen gebruik wil kopen? Hij koopt dat om er zelf van te kunnen genieten, niet om het binnen een jaar weer te verkopen. Voor zo'n koper kan het moment bijna niet mooier zijn als juist nu.
Stel het echtpaar voor dat na jaren van hard werken over enkele jaren met pensioen gaat. Ze zijn nog vitaal, hebben wat geld gespaard en willen gaan genieten. Niet zelden wordt overwogen om geheel of gedeeltelijk naar het buitenland te vertrekken. Hongarije is daarvoor zeker een favoriet land. Voor zulke kopers is het een buitenkans om nu te kopen want de forint was nooit eerder zo laag. Uitgaande van een ‘normale' koers zoals in de afgelopen jaren gebruikelijk - 250 forint voor 1 euro - geldt de 228,16 forint voor 1 euro op 21 juli 2008 als een historisch record en de 316,50 forint voor 1 euro op 6 maart 2009 aan de andere kant van de lijn ook. Op de aanschaf van een huis of appartement van 25 miljoen forint (bij ‘normale' koers van 250 is dat € 100.000) liggen de boven- en ondergrens van de koers nu méér dan € 30.000,- uit elkaar!
Schuldig over het profiteren van een lage koers hoeft de huizenkoper zich zeker niet te voelen. Integendeel, het is een goed voorbeeld dat navolging verdiend. Want een recessie kan alleen maar vlot getrokken worden door het geld weer te laten rollen en te investeren in de toekomst.
Onder meer wordt in Siófok Waterside Resort gerealiseerd.