Een frisse blik op Hongaars design & innovatie
Het seminar, in samenhang met de expositie, kwam tot stand dankzij de medewerking van Margit Tamás, eigenaar van Margit Tamás Art & Business Concept. Na diverse tentoonstellingen te hebben georganiseerd, renoveerde ze het Oude Gymnasium in Delft tot een locatie voor exposities en zakelijke bijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomst werden presentaties gehouden door Dávid Nagy van Sensolite, Dániel Rátai van Leonar3do en door Péter Szabó, handelsattaché van de Hongaarse Ambassade, die in zijn presentatie Nederland een van de belangrijkste landen voor Hongarije wat betreft export en investeringen noemde.
De tentoonstelling verrast met technische hoogstandjes zoals een bijzondere wasmachine van Electrolux, maar ook met tassen in een aparte vormgeving. Er wordt op een heel andere wijze omgegaan met de materie. Zo vertaalt juwelenontwerpster Krisztina Németh transcendentie in materiaal, en schept ze dynamiek door contrasten. Daardoor overstijgt het juweel de functie van een sieraad. Het kan zichzelf alleen manifesteren op het menselijk lichaam. Een andere eyecatcher is een door Raymond Daman ontworpen kachel. Deze rust op een cilinder gesteund door drie sierlijke pootjes. Mede dankzij een vrije keus aan kleuren breekt dit sierlijke ontwerp met het gebruikelijke robuuste en sombere design van de meeste kachels. Visionair is de eco-car van Péter Üveges en Miklós Szentkirály. Deze ultralichte hybride-auto kan rijden dankzij zonne-energie of door andere geavanceerde milieuvriendelijke technieken. De twee ontwerpers werken al aan een volgend model voor vier personen.
Gepolariseerd licht
Veel aandacht trok de presentatie van Dávid Nagy, oprichter van Sensolite. Dit bedrijf maakt bedden waarin het gehele lichaam bestraald wordt met gepolariseerd licht. Dat geneest niet alleen het zieke lichaam, maar verhoogt ook de immuniteit van gezonde lichamen. Vanwege de succesvolle ontwikkeling in Hongarije betreffende de medische toepassingen van gepolariseerd licht wil Sensolite nu ook in Nederland gezondheidscentra opzetten. In oktober 2011 werd in Amsterdam het eerste wellness-centrum opgericht.
Sensolite lichttherapie
De technologie van Sensolite baseert zich op dertig jaar wetenschappelijk onderzoek door Márta Fenyő. In 1981 was zij de uitvindster van de Bioptrom lamp. Dat is een lichtbron dat gepolariseerd licht uitstraalt voor lokale medische behandeling. Door deze laserbehandeling konden veel meer patiënten geholpen worden dan met traditionele laserapparaten. Vele duizenden mensen met open benen, zweren of ziektes werden zo succesvol behandeld. Om grotere huidoppervlaktes te behandelen ontwikkelde Fenyő een therapie voor het gehele lichaam. Uit research bleek dat de locale behandeling met gepolariseerd licht ook de immuniteit verbeterde.
De aanname was dat als de lokale behandelmethode de lokale immuniteit kan vergroten, de behandeling van het gehele lichaam de gehele immuniteit kan versterken. In 2004 patenteerde Fenyő de technologie voor het produceren van gepolariseerd licht in een ongelimiteerde oppervlakte en in elke vorm. In 2004 slaagde zij erin om de technologie van het huidige product Sensolite te ontwikkelen en te patenteren. In 2010 werd het eerste Sensolite bed ontwikkeld.
Eerste wellnesscentrum in Amsterdam
In oktober 2011 opende Sensolite zijn eerste welnesscentrum in Amsterdam. Het bedrijf ziet in Nederland een belangrijke markt wegens de slechte weersomstandigheden en het grote aantal met gepolariseerd licht te behandelen zieken. Volgens Sensolite lijdt 12,8% van de Nederlandse bevolking aan astma, 16% aan depressie en 4% aan diabetes. Het gunstige effect van gepolariseerd licht op celmembranen bevordert niet alleen de gezondheid, maar het verbetert ook sportprestaties en draagt bij tot ontspanning. Sensolite richt zich daarom niet alleen op ziekenhuizen en welnesscentra, maar ook op hotels en vliegvelden (jetlag) voor een algemeen gevoel van welbevinden.
Leonar3do computertechnologie
Zeer boeiend en voor het publiek ook een echt nieuwe ervaring, was de presentatie van Dániel Rátai. In mei 2005 won deze ontdekker van de drie dimensionale computertechnologie Leonar3do in Phoenix Arizona maar liefst zes Eerste Prijzen tijdens een internationale competitie voor jonge wetenschappers en uitvinders.
Leonard3do is een revolutionair nieuw technologisch platform dat de omgeving van de PC verandert in een drie dimensionale virtuele ruimte. Voor Dániel was Virtual Reality altijd al een droom en een uitdaging. In 2005 werd 3D for All Limited opgericht waarin zijn ideeën en de ontwerpen van Leonar3do werden ondergebracht. De eerste producten, die ook te gebruiken zijn in de gezondheidszorg en de reclamewereld, kwamen eind 2010 op de markt. Als je voor het eerst de Leonar3do bril opzet en de 'vogel' - een drie dimensionale computermuis - volgt, lijkt het alsof je voor het eerst een auto bestuurt. Met de cursor is het mogelijk objecten uit de monitor op te roepen of te laten verdwijnen. En net zoals in een auto, is de ervaring hier net als in het echt. Zelf heb je de controle en de macht over de ruimte voor je.
>>>> Door: Marianne Visser van Klaarwater
>>>> Foto's, behalve die van Márta Fenyő, door: Odi Busman
De expositie Hungarian Design Award 2000-2011 valt tot 22 december te zien in:
Het Oude Gymnasium, Westvest 41, 2611 AZ Delft
Openingstijden: Alle dagen behalve zondag en dinsdag van 16.00 tot 22.00 uur.