Hongaren in Nederland, Nederlanders in Hongarije. Vijftig jaar na 1956.
Een mensenboek. Ontegenzeggelijk.
Over het boek
In grote lijnen is het boek opgedeeld in twee delen. In het eerste deel gaat auteur Maria Douwes in op belangrijke periodes in de Hongaarse geschiedenis; in het tweede deel van het boek komen, overeenkomstig de titel, Hongaren in Nederland en Nederlanders in Hongarije aan het woord. Aan de hand van de levensverhalen van deze mensen wordt de intense band tussen beide volkeren aan het licht gebracht. Maria Douwes heeft elf in Nederland wonende Hongaren en elf in Hongarije wonende Nederlanders daarin aan het woord gelaten. Ieder verhaal is al even uniek en de moeite van het lezen waard. Het boek is doorspekt met veel prachtige foto’s onder meer van de Hongaars-Nederlandse fotografe Ata Kando, die onlangs in het Foam in Amsterdam het Erekruis van de Hongaarse regering ontving. De meeste foto’s van de opstand van 1956 zijn nog niet eerder gepubliceerd. Slechts een enkele afbeelding is in kleur, de rest is in zwart-wit, wat een extra dimensie geeft aan dit boek.
Over de auteur
Maria Douwes is freelance communicatiespecialist voor diverse gemeenten. Vanuit haar persoonlijke interesse voor Hongarije schreef zij deze uitgave. Eerdere uitgaven van haar hand zijn bijvoorbeeld ‘100 jaar Albert Cuyp Markt', ‘De vernieuwde Dam' en ‘Noord Nu'.
Boekbeschrijving
Na een kort overzicht van de geschiedenis van Hongarije, waarin op één pagina de belangrijkste jaartallen in 1.000 jaar Hongaarse geschiedenis wordt samengevat, wordt ingegaan op de historische band tussen Hongarije en Nederland. Connecties zoals bijvoorbeeld de ontzetting door Michiel de Ruyter van de Hongaarse predikanten in 1676, maar ook de kindertreinen van de jaren ‘20 van de vorige eeuw komen aan bod.
Aansluitend volgt een helder en met foto's goed aangeklede beschrijving van de opstand van 1956, het ankerpunt van het boek.
In het tweede deel van het boek komen uitsluitend mensen aan het woord. In totaal geven 22 door de auteur geïnterviewden hun visie op het nieuwe land waar zij wonen. Elf Nederlanders die nu in Hongarije wonen en elf Hongaren die nu in Nederland wonen. Iedereen heeft zijn of haar eigen verhaal.
Voor sommigen is de landsverhuizing gedwongen geweest, bij voorbeeld vanwege de opstand in 1956, voor anderen is het een vrijwillige keuze. Alle geïnterviewden geven hun gevoelens, hun belevenissen en hun emoties bij hun landsverhuizing aan. Aan allen is ook de vraag gesteld wat ‘1956' met hen doet.
Rode draad door alle verhalen is dat beide volkeren over en weer groot respect voor elkaar hebben en in een goede harmonie in elkaars land kunnen leven, werken en oud worden.
Het boek is een absolute must voor de kenners en liefhebbers van Hongarije!
Burgemeester van Amsterdam