Even voorstellen: Gyula Sümeghy, Ambassadeur van Hongarije
Vrijdag 18 februari 2011 - Onlangs trad de heer Gyula Sümeghy aan als de nieuwe Ambassadeur van Hongarije in Nederland. Wat is zijn achtergrond, en hoe ziet hij de samenwerking tussen Hongarije en Nederland voor zich? Mária Ballendux-Bogyay ging voor Hongarije Vandaag met Gyula Sümeghy in gesprek.
Mijnheer de Ambassadeur, bent U een carrière diplomaat? Wat heeft U gedaan vóór Uw komst naar Nederland?
Ik beschouw mezelf als carrière diplomaat, want afgezien van twee uitzonderingen werk ik al sinds 1993 bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Hongarije. Tot 1997 behoorden de Angelsaksische landen tot mijn werkgebied. Daarna heb ik een tijdje bij een privé onderneming gewerkt en later kreeg ik een studiebeurs voor Duitsland. Tussen 1999 en 2002 was ik de adviseur van de staatssecretaris op het Ministerie van Buitenlandse Zaken en later gaf ik leiding aan het secretariaat van de staatssecretaris. Tussen 2002 en 2006 was ik plaatsvervangend ambassadeur op de Hongaarse Ambassade in Dublin. In de laatste vier jaar, voor mijn vertrek naar Nederland, was ik hoofd van de Afdeling Internationale Contacten van de Semmelweis Universiteit in Boedapest (de meest bekende Medische Universiteit van Hongarije).
Wat wist U van Nederland voordat U naar Nederland kwam?
Ik heb dit land niet echt gekend, maar ik had veel over de culturele aantrekkingskracht en de ten dele op de protestantse ethiek gebaseerde zeer succesvolle economie van Nederland gehoord.
Hoe denkt U dat een gemiddelde Hongaar over Nederland denkt?
Waarschijnlijk denken ze in eerste instantie aan de tulpen, windmolens, lekker bier en kaas, veel water en kanalen en natuurlijk aan het uitstekende Nederlandse voetbal. Het doet me plezier te ervaren dat de Nederlanders voor de Hongaren zeer sympathiek zijn. Dit geldt ook omgekeerd. De Hongaarse steden en streken die in grote mate verschillen van Nederland en de rijke Hongaarse cultuur trekken veel Nederlanders naar Hongarije, die jaarlijks circa 300.000 gastnachten in ons land doorbrengen.
Met welke elementen van de Hongaarse cultuur zou U graag zien dat het Nederlandse publiek kennis zou maken?
Hongarije is een "grootmacht" op muzikaal gebied, zowel wat de componisten als wat de vertolkers van muziek betreft. Van muziek kan je direct, zonder tolk genieten. Daarom zou ik graag zien dat het Nederlandse publiek de Hongaarse klassieke en de volksmuziek alsmede de Hongaarse artiesten nog beter zou leren kennen. Het is zeer plezierig om te weten dat de Nederlanders al enkele beroemde Hongaarse pianisten in hun hart hebben gesloten, zoals Zoltán Kocsis en András Schiff. Het Festival Orkest van Iván Fischer is ook in Nederland een begrip.
Naast de muziek wil ik nog de Hongaarse beeldende kunst noemen. Het Nederlandse publiek toont een serieuze belangstelling voor hedendaagse Hongaarse kunstenaars. In het Gemeente Museum in Den Haag kan men bijvoorbeeld tot 1 mei van dit jaar de tentoonstelling over László Moholy-Nagy bezichtigen. Een andere tentoonstelling, Hommage á Vasarely, werd - met steun van de Hongaarse Ambassade - in de bekende Haagse Galerie 'Nouvelles Images' op 4 februari geopend. Twee Nederlandse en twee Hongaarse kunstenaars brengen hulde aan de uit Hongarije afkomstige Victor Vasarely. Graag vermeld ik ook de Hongaarse Dagen, die dit jaar tussen 26 mei en 6 juni in Groningen plaatsvinden, waar het Nederlandse publiek onder meer van de werken van twee hedendaagse Hongaarse kunstenaars kan genieten.
Laten we nu over de economie praten. Wat denkt U, welke sectoren van de Hongaarse economie kunnen het meeste profijt trekken uit de economische betrekkingen tussen Nederland en Hongarije?
De Hongaarse economie heeft genoeg te bieden om op de Nederlandse markt duidelijk aanwezig te kunnen zijn. Hierbij denk ik in eerste instantie aan de kennissectoren, zoals biotechnologie en informatie- en communicatietechnologie (ICT). Uiteraard moeten wij ook de levensmiddelenindustrie noemen, in het bijzonder zulke speciale Hongaarse producten als diverse soorten salami en andere vleeswaren. Veel Hongaarse levensmiddelen zijn nog weinig bekend in Nederland. Een heel belangrijke sector is de wijnproductie in Hongarije. Meer en meer Hongaarse wijnen krijgen hoge internationale onderscheidingen, met name de wijnsoorten uit de regio Tokaj. Er zijn ook veel mogelijkheden op het gebied van toerisme. Naast de succesvolle wellness- en geneeskrachtige baden zouden ook de ruitersport en het golftoerisme veel toeristen kunnen aantrekken. Boedapest geldt al heel lang als een ideale plaats voor internationale conferenties. Haar rol als "conferentiestad' zal in de toekomst nog groter worden.
Welke Nederlandse steden heeft U al bezocht?
Ik was al in Maastricht en in Amsterdam. Binnenkort ga ik naar Rotterdam en naar Groningen. Mijn plan is om tijdens mijn verblijf in Nederland alle Nederlandse provincies te bezoeken.
Wat wilt U bereiken op het gebied van de Hongaars-Nederlandse samenwerking tijdens Uw ambassadeurschap?
Mijn doel is om de Hongaars-Nederlandse contacten zowel op het gebied van politiek als economie en cultuur verder te laten bloeien. Ik zou graag zien dat er meer Nederlanders met ons land kennis zouden willen maken. Het zou een groot plezier voor me zijn om te ervaren dat de Nederlanders over ons Hongaren als gastvrije, vriendelijke en cultuurminnende mensen zouden denken. Om deze doelen te bereiken biedt ons huidige voorzitterschap in de Europese Unie zowel voor Hongarije als voor onze ambassade grote mogelijkheden.
Als laatste vraag: kunt U misschien iets over Uw familie en Uw hobby's in Uw vrije tijd vertellen?
Mijn vrouw is orthopedagoog en logopediste. Ons dochtertje is negen jaar oud. Ik hou heel veel van de natuur, waarin ik vaak uitstapjes maak. Ook ga ik graag skiën en ik doe aan oriëntatieloop. En nog een hobby, misschien zelfs wel een passie, is lekkere wijnen proeven. In dit verband zou ik de kwaliteitswijnen uit Hongarije nog beter willen leren kennen, en er ook voor willen zorgen dat ze meer bekendheid in de wereld zouden krijgen.
Mijnheer de ambassadeur, ik dank U voor het gesprek.
>>>> Door: | Mária Ballendux-Bogyay, 9 februari 2011 |
>>>> Foto's, | behalve foto inzet: © Odi Busman |