Donderdag 22 maart 2007 - Grenzen van Europa: Roemenië en Hongarije
Dorel ?andor - 2007 - Een keerpunt voor Roemenië
Naast de taaie technische discussie over de toetreding van Roemenië tot de EU is er ook het menselijke niveau. Het Roemeense EU-lidmaatschap zal grote gevolgen hebben voor de verwachtingen, angsten, valkuilen en reacties van gewone Roemenen. Dorel ?andor zal in zijn lezing vooral ingaan op hoe het EU-lidmaatschap het gedrag en de gewoonten van verschillende groepen in de Roemeense samenleving zal gaan beïnvloeden. Want hoe de verschillende groepen zullen reageren op de veranderde omstandigheden, zal voor een belangrijk deel het succes van de toetreding bepalen. Op de loer liggen populisme, traditionalisme en het nog immer levendige postcommunistische gelijkheidsdenken. Koppel dat aan de kapitalistische EU met haar nadruk op concurrentie en modernisering en iedereen ziet dat de Roemeense poppen snel aan het dansen kunnen raken. Een van de interessantste aspecten van de Roemeense toetreding tot de EU is de mogelijke herontdekking van 'Europa' door Roemenen. Europeanen zullen omgekeerd een Roemenië kunnen ontdekken dat meer is dan exotisch, pittoresk en paradoxaal.
Prof. G.M. Tamás - Had De Gaulle Gelijk?
In 1942 nodigde de Franse leider Charles De Gaulle alle Europeanen uit om samen te werken en te komen tot een Verenigd Europa dat zich uit zou strekken van de Atlantische Oceaan tot de Oeral. Hoe levensvatbaar is dat idee van De Gaulle? En kan het Verenigde Europa zich inderdaad zo ver naar het Oosten uitstrekken? Professor Tamás gaat deze vraag beantwoorden en vooral spreken over de positie van Rusland. Hoe zien Rusland en de andere voormalige Sovjet-republieken zichzelf passen in Europa? Hoe moeten we omgaan met de trots, vernedering en het lijden van de Russische bevolking? En wat is onze verantwoordelijkheid op dit punt? Professor Tamás zal ook licht werpen op wat er met ons - Midden en Westeuropeanen - aan de hand is.
Dorel N. ?andor is politiek analist en directeur van het Center for Political Studies and Comparative Analysis, een Roemeense denktank. Hij heeft meer dan 20 jaar ervaring in het begeleiden van onderzoeksprogramma's, politieke campagnes, conflicthantering en hervormingen van het openbaar bestuur. Hij werkte voor de Wereldbank, de Raad van Europa, de Europese Commissie en de UNDP. Op dit moment adviseert hij vooral internationale investeerders die actief zijn in Roemenië en politieke leiders.
Prof. Gáspár Miklós Tamás studeerde filosofie en klassieke talen. In zijn geboortestreek Transsylvanië kwam hij in aanvaring met de autoriteiten door zijn medewerking te verlenen aan een literair tijdschrift. Na zijn emigratie naar Hongarije - waar hij doceerde aan de Universiteit van Boedapest - werd hij bekend als dissidente intellectueel en publiceerde alleen nog ondergronds of in het buitenland. Na de val van de muur werd hij gekozen als Hongaars parlementslid, werd hoofd van het Filosofisch Instituut van de Universiteit in Boedapest en vervulde tal van gasthoogleraarschapen aan Amerikaanse universiteiten. Op dit moment doceert hij sociologie aan de Centraal Europese Universiteit in Boedapest.
Daum en tijd |
donderdag 22 maart 2007, 20.00 - 21.30 uur |
Sprekers | Dorel ?andor en prof. Gàspár Miklós Tamàs (voertaal Engels) |
Titel |
Roemenië en Hongarije |
Plaats |
Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen |
Nadere informatie | Studium Generale Groningen, tel. (050) 363 5463 Rijksuniversiteit Groningen |