Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Archief

19 & 20 september 2009 - Culturele Erfenis Dagen

K?rösi Csoma Sándor EmlékparkDinsdag 8 september 2009 - In het weekend van 19 en 20 september worden in Hongarije de Culturele Erfenis Dagen, in het Hongaars ' Kulturális Örökség Napjai', gehouden. In heel Europa worden deze dagen sinds 1984 georganiseerd om de culturele monumenten bekend te maken bij het grote publiek. Deze dagen, in Hongarije in het 3e weekend van september, zijn vele monumenten gratis te bekijken. Dit jaar ligt de nadruk in verband met de gelijktijdig lopende "Week van de Sacrale Kunst" op kerken, kloosters, synagogen, stupa's en bedevaartsoorden.

Maar ook andere monumenten zoals oude molens, fabrieken, kastelen en paleizen kunnen worden bezichtigd. Dit is de kans om de gebouwen ook eens van binnen te kunnen gaan bekijken. Sommige daarvan zijn individueel te bezoeken, anderen enkel in groepen onder leiding van een gids. Niet alleen gebouwen in Hongarije, maar ook die die deel uitmaken van de Hongaarse cultuurgeschiedenis in Burgenland (Oostenrijk), Slowakije, Oekraïne en Roemenië staan open voor het publiek.

Een volledige lijst van de meer dan 700 geopende monumenten en 200 wandelingen, gerangschikt per plaats, is te vinden op de website van de organisatie: Örökségnapok onder het menu helyszinek és programok - helyszinek.

Meer informatie over programma's in Boedapest en in de regio's is onder het zelfde menu te vinden.

Omdat de informatie enkel in het Hongaars is, biedt de site weinig mogelijkheid om de minder bekende Hongaarse bezienswaardigheden ook toegankelijk te maken voor niet-Hongaarstaligen. Maar laat u hierdoor niet ontmoedigen en bekijk de site met iemand die Hongaars spreekt. Ik zelf ga op zoek naar de molens van Tés, maak ik een wandeltocht langs overblijfselen van het Ijzeren Gordijn, bekijk ik het gebouw van het Bureau voor Atoomenergie in Boedapest of bezoek ik het museum voor het gevangeniswezen in Sátoraljaújhely.

 

>>>> Auteur: Jen? Nagy

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije