Varkens vanuit NL naar HU, waarom?
In andere Oost-Europese landen als Polen en Tsjechië is er ook een daling, zij het iets minder drastisch: tussen de 6 en 10%. De grootste teruggang is er bij de kleine keuterboertjes, de varkenshouderij in de "achtertuin". Hier wordt de achteruitgang op 20% geschat en bij de "echte" varkensbedrijven was dit over het afgelopen jaar 10%.
Nu is er wel iets vreemds aan de gang: de varkensboeren krijgen steeds minder geld voor hun spek, hamlappen en karbonaadjes op vier poten. Als reden voor de scherpe prijsdaling voor varkensvlees wordt steeds weer de verminderde consumptie ervan vanwege de crisis uit de kast gehaald. Er zou minder vraag zijn. Toch rijden er de laatste maanden elke week nog steeds zo'n honderd vrachtwagens vol Knorren richting Oost-Europa, waarvan de meeste uit Nederland als grootste exporteur van varkens in de EU. De vraag rijst dus waarom er wel elke week 20.000 varkens naar het Oosten vertrekken, terwijl hier in Hongarije de varkensfokkers de pijp aan Maarten geven vanwege de zogenaamd verminderde vraag naar varkensvlees.
Varkenshouder Ronald Scholten vraagt zich op zijn weblog af of varkensfokkers in Nederland niet te gemakkelijk hun varkens afgeven voor veel te lage prijzen en daarmee de markt om zeep helpen. Hij wil dat fokkers een uurtje tijd nemen om te gaan kijken wat de varkensmarkten in Europa doen en hun afzetmarkten beter gaan leren kennen: "Wat ik graag met mijn weblog(s) wil bereiken, is dat de Nederlandse varkenshouders (zij zijn immers een van de grootste exporteurs in Europa én hebben dus effect op de Europese varkensprijzen) zich beter gaan afvragen waar hun varkens naar toegaan en hoe hun afzetmarkt daadwerkelijk in elkaar zit."
>>>> Ronald Scholten: | Vreemde import, vreemde prijzen |
Varkensstapel krimpt angstig snel |