De term ‘Oost-Europa’ blijft beladen. maar waarom?
Dinsdag 22 juni 2010 - Twintig jaar na de val van de muur en vijf jaar na de toetreding van landen zoals Hongarije, Slovenië, Polen tot de Europese Unie, blijft de aanduiding 'Oost-Europa' een beladen begrip. Dat stelt Leon Marc, ambassadeur van Slovenië in Nederland, in zijn boek 'What's So Eastern About Eastern Europe?'.
Onbekendheid en onwetendheid over wat zich in de landen in het midden en oosten van Europa afspeelt, spelen daarbij een grote rol. De verwisseling van Slovenië en Slowakije door West-Europeanen bijvoorbeeld is frapant te noemen. Schertsend vraagt Leon Marc zich af: "Hoezo Oost-Europa? Om van Wenen naar Praag te gaan moet je in westelijke richting rijden".
Leon Marc geeft de lezer een inzicht in de politieke, economische, sociale en culturele geschiedenis van de landen die voorheen grotendeels achter het IJzeren Gordijn lagen (Joegoslavië had altijd een aparte status). Tevens wordt inzicht gegeven in de aard van de politieke en economische veranderingen van de val van de muur.Het is een erg toegankelijk boek dat geen academische status nastreeft. Aan de hand van zijn eigen ervaringen probeert Leon Marc stereotypen weg te nemen en wil hij aangeven dat de oude denkbeelden inmiddels grotendeels achterhaald zijn.
Uitvoerig en bondig presenteert Leon Marc de lezer een inzicht in de verschillende dimensies van onze gemeenschappelijke Europese geschiedenis en cultuur.
Prof. Dr. Jaap W. de Zwaan, Directeur van het Instituut Nederlands van Internationale Relaties
Het boek is via Hongarije Vandaag te bestellen.
Over de auteur
Leon Marc is diplomaat en schrijver met grote interesse in de Europese geschiedenis. Hij is de Sloveense Ambassadeur in Nederland. Marc studeerde Openbaar Bestuur in het Verenigd Koninkrijk en was actief in de studentenbeweging in Slovenië ten tijde van de val van de Muur in Berlijn. Als diplomaat werkte hij in Dublin toen Slovenië in 2004 lid werd van de Europese Unie.
Lees meer van Leon Marc op Villamedia.