Hongaarse revolutie 1956 herdacht
In het sfeervolle kasteel de Wittenburg te Wassenaar werd op 25 oktober deze herdenkingsbijeenkomst door Csilla Tordai georganiseerd. Daar luisterden we geboeid naar de lezing van Sümeghy, gevolgd door een pianorecital en zang van composities van Franz Liszt (1811-1889). In zijn welkomstwoord vernoemde Sümeghy vooral de aanwezigen die destijds naar Nederland vluchtten wegens hun deelname aan de revolutie.
Internationale invloed
Sümeghy wees op de internationale invloed van de Hongaarse revolutie. "Deze bepaalde niet alleen het individuele lot van de Hongaren, maar ook dat van de Hongaarse natie en zelfs het lot van Europa en de gehele wereld.
Duizenden gewone Hongaren werden tijdens gedurende die weken van de revolutite vrijheidsvechters, helden, martelaren of vluchtelingen. Door de revolutie kregen zij voorgoed een totaal ander leven. De herfst van 1956 bezegelde hun definitieve lot.
Hoewel de revolutie wreed gebroken werd door de troepen van de Sovjets, rehabiliteerde Europa de Hongaren vanuit moreel oogpunt. In de ogen van velen in het Westen veranderden de Hongaren van de laatste bondgenoten van Hitler in een volk dat zijn bloed vergoot omwille van de vrijheid. Voor het lot van deze natie duimden miljoenen in Europa en ver daarbuiten."
Solidariteitscampagne
De ambassadeur noemde ook de invloed van de revolutie op de relatie tussen Nederland en Hongarije. "De Nederlanders, die eeuwenlang voor hun vrijheid en onafhankelijkheid vochten, zagen het belang in van de Hongaarse vrijheidsstrijd. Zij besloten onmiddellijk het land te helpen met een solidariteitscampagne. Deze bracht binnen enkele weken een bedrag op van 20 miljoen gulden."
Maar Nederland deed nog meer. Sümeghy: "Zij verwelkomde Hongaarse vluchtelingen met open armen en een warm hart. Dankzij dit edelmoedig gebaar vestigden 5000 Hongaren zich voorgoed in Nederland. Namens mijn mede-Hongaren spreek ik bij deze gelegenheid mijn dank uit voor alle hulp die de Nederlanders ons in 1956 gaven."
Naar aanleiding van de 200e verjaardag van Franz Liszt (1811-"1889) wijdde Sümeghy ook aandacht aan deze Hongaarse componist. "Evenals de Hongaarse vrijheidsstrijders uit 1956 drukte ook Liszt een onuitwisbaar stempel op Europa. Hij veranderde niet de historie als dusdanig, maar leverde een enorme bijdrage aan de wereld van de muziek. Hij was een ware Hongaar en ware Europeaan." Om de helden van 1956 en Frans Liszt te eren volgde na de toespraak een pianorecital door Irina Parfevona met zang van Greetje de Haan.
>>>> Door: | Marianne Visser van Klaarwater |