• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Lajos Kalános, een bewogen leven beschreven

kalanos-abVrijdag 3 februari 2012 - Onlangs kwam het boek 'De vluchteling, zijn camera als wapen tegen onrecht' uit, een boek dat handelt over het leven en werk van de Hongaar Lajos Kalános die in 1956 naar Nederland vluchtte en beroemd werd door de internationale reportages die hij maakte als cameraman voor onder meer het actualiteitenprogramma Brandpunt.


Vijf jaar zat hij in de gevangenis omdat hij er van beschuldigd werd dat hij samenzweerde tegen het communistisch bewind dat toen in Hongarije aan de macht kwam. In Nederland werd Kalános na een stage bij het Cinecentrum zelfstandig cameraman en filmde hij onder meer voor het Polygoon Journaal, reclamebureaus en televisie. Daarna werkte hij jarenlang voor actualiteitenprogramma's, veelal in oorlogsgebieden en dictatoriale landen. Lajos Kalános is nu tachtig jaar oud en woont met zijn vrouw Jutka in Naarden.

In het kader van het verschijnen van het boek De vluchteling zond KRO Brandpunt in januari opnieuw de documentaire 'Mijn oude vriend Lajos' uit 1990 uit. Daarin gaat Kalános samen met programmamaker Fons de Poel terug naar Boedapest, terug naar de beruchte gevangenis aan de Fő utca, naar zijn cel die daar hij deelde met andere gevangenen. Hij spreekt over zijn celgenoten die het niet overleefden of niet konden vluchten, en gaat op bezoek bij een oude vriend uit die jaren die fysiek en mentaal gebroken zijn oude dag gedwongen moet slijten op bed.

kalanos-bDeze documentaire is vooral zo indrukwekkend omdat je intens mee kan voelen met Kalános en mee terug genomen wordt in zijn herinneringen. In 1990 werd in een veel rustiger tempo gefilmd dan nu, dus het is geen flitsend snelle reportage. Ook als Kalános nadenkt, huilt of stil is, met op de achtergrond de steeds aanwezige jonge gevangenisbewaker die zich geen houding weet te geven, wordt rustig doorgefilmd. Zoals in het artikel in de De Volkskrant van 30 januari 2012 door Veerle Corstens zo mooi is opgetekend: „De kamer vult zich met zijn passie als hij vertelt over zijn werk en zijn verleden, afgewisseld met stiltes die ineens vallen. Als hij iets wil verduidelijken begint hij met: 'Luister even , lieve schat'. En soms: 'Je moet even niet schrijven, alleen maar luisteren'."

Woorden van die strekking lijken ook wel door Kalános tijdens de opnames in 1990 tegen de filmploeg gezegd te zijn, daar aan de houten tafel in de gevangeniscel waarin hij tot de opstand van 1956 zat opgesloten. Alsof hij zei: 'Neem de rust jongens, filmen maar en luister naar mijn verhaal'.

'Luisteren, kijken en het goed tot je door laten dringen'. Als je de documentaire 'Mijn oude vriend Lajos' bekijkt ontkom je daar niet aan, je wordt vanzelf stil.

>>>> Tom de Smet

>>>> KRO Brandpunt 1990 – Mijn oude vriend Lajos, terug naar de hel van toen

De Vluchteling – Lajos Kalános
Onder redactie van Frans Tervoort,
met bijdragen van onder meer: Fons de Poel, Ton Verlind en Aad van den Heuvel
Uitgeverij Aspekt
ISBN: 9789461531803
€ 19,95

.

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije