Mediaraad als mediarechtbank
De boetes moeten direct betaald worden, in beroep gaan kan alleen maar achteraf. De hoogte van de boetes hangt ook af van hoeveel marktaandeel het consortium heeft waartoe het behoord. De boetes worden bij elke nieuwe overtreding verhoogd, hetgeen tot sluiting van het betreffende medium kan leiden. Internetmedia kunnen vaak niet direct aangepakt worden en om dit probleem te omzeilen wordt in een dergelijk geval de eigenaar van de server aangepakt. Wanneer een medium de door de Raad gevraagde data en gegevens niet aanlevert (wat deze dan ook mogen inhouden), wordt het medium ook beboet. Juristen vinden de redenen voor beboeting en de hoogte van de boetes te vaag omschreven. Men weet nooit voor welke overtreding er betaald moet worden en wannneer welke overtreding er precies gemaakt wordt.
Binnen de Europese Unie is een dergelijke controle over de media nergens anders te vinden, zelfs in minder democratische landen als Hongarije dromen ze ervan om zo'n controle te kunnen en mogen uitvoeren. Alleen in de voormalige Sovjet-republieken is het mogelijk om de internetmedia op deze manier te controleren. Radio en televisie zijn verplicht 'evenwichtig' nieuws uit te zenden en mag nieuws en opinie op geen enkele wijze met elkaar vermengd worden. Voor kranten geldt dit niet, maar op de verbodslijst voor hen staat wel het verbod om haat te zaaien tegen welke etnische, religieuze, maatschappelijke groeperingen dan ook of dat nu een minderheid of meerderheid is. Ook het beledigen van of het onwaarheden schrijven over personen zal zwaar worden aangepakt.
De Nationale Mediaoverheid wil alle media registreren in een databank en ook meer inzicht krijgen in de zakelijke belangen van deze media. Dit geldt ook voor de media op internet. In principe, wanneer een blog door meer dan één persoon geschreven wordt valt deze ook onder de Mediawet. Een boete van 37.500,- euro is dan een fikse aderlating te noemen. Ook wil de Raad in toekomst buitenlandse media aanpakken die in Hongarije verschijnen. Ook zij moeten zich dan aan de Hongaarse regelgeving gaan houden.
Aan het hoofd van de Nationale Mediaoverheid staat mevrouw Annemária Szalai, zij is voor de komende 9 jaar aangesteld door premier Viktor Orbán. Ook wanneer zij de volgende verkiezingen zouden verliezen, of zelfs die daarna, is deze vertrouweling van Orbán de meest machtige persoon in het Hongaarse Medialand. Zij bepaalt bijvoorbeeld de financieringen van diverse media en de aanstelling van personen. Deze Overheid bepaalt ook de voorwaarden tot deelname aan de aanbestedingen voor vrijgekomen radiofrequenties.
>>>> Jenő Nagy |