Autonomie etnische Hongaren weer op agenda
De bij de Raad aangesloten organisaties zullen alle legale middelen gebruiken om die autonomie te verwezenlijken. Dat is, aldus de verklaring, van belang voor de Europese stabiliteit. In deze Raad zitten vertegenwoordigers vanuit verschillende landen rondom Hongarije waar ethnische Hongaren wonen. In Slowakije, Serviё en Roemeniё zijn er verschillende organen en politieke partijen die zowel in het land zelf, als in Hongarije en in Europa die Hongaren vertegenwoordigen. Zo is er In Roemeniё de RMDSZ (Democratische Unie van Hongaren in Roemeniё). Tijdens het Tiende Congres van deze Unie werd eind februari Hunor Kelemen (foto inzet) als opvolger van Béla Markó tot nieuwe voorzitter gekozen .
Voorafgaand aan deze verkiezingen had László Tőkés, vice voorzitter van het EP en hoofd van de Nationale Raad van Hongaren in Transsylvaniё, kritiek geuit op Markó en zijn opvolger Kelemen. Zij zouden zich niet genoeg inzetten voor de Hongaarse gemeenschap en een verlengstuk zijn van de Roemeense politiek. De Hongaarse gemeenschap staat volgens Tőkés bij hen op de twee plaats, hun eigen belangen op de eerste. Ook heeft Tőkés laten doorschemeren dat hij van plan is een nieuwe etnische Hongaarse partij op te richten. Die partij zou volgens hem niet zo zeer tegen de RMDSZ in gaan werken, maar een alternatief willen bieden.
Kelemen heeft na zijn verkiezing op een persverklaring laten weten dat de RMDSZ en de Hongaarse partijen Fidesz en KDNP gemeenschappelijke belangen hebben. Het is volgens Kelemen van belang dat ethnische Hongaren in Transsylvaniё een sterke politieke vertegenwoordiging hebben, en tegelijkertijd vindt hij het belangrijk dat er een sterke regering in Hongarije zit, die een invloedrijke stem heeft in de internationale politiek.
>>>> Bron: | Nine O'Clock Boekarest, MTI |