Hongaars vlammetje onder Nagorno-Karabach,
Woensdag 10 oktober 2012 - Deze week kwam er een delegatie van zakenmensen en politici uit Azerbeidzjaan naar Boedapest om deel te nemen aan de derde bijeenkomst van de Hongaars-Azerbeidzjaanse Samenwerkingscommissie. De Hongaarse staatsecretaris Péter Szijjártó en de Azerbeidjaanse minister van Economische Zaken waren samen de voorzitters van de bijeenkomst.
Doel van deze Commissie is om samenwerkingen op te zetten tussen bedrijfsorganisaties en jonge ondernemers in de beide landen op het gebied van landbouw, toerisme en de bouw. Op woensdag zijn er tientallen werkovereenkomsten tussen de twee landen door de voorzitters ondertekend.
Je zou denken dat Hongarije vanwege het conflict tussen Azerbeidzjaan en Armenië, waar Hongarije misschien niet direct verantwoordelijk voor is, maar wel degelijk olie op het smeulende vuur wierp door de uitlevering van de tot levenslang veroordeelde Azerbeidzjaanse moordenaar Safarov, even afstand zou gaan houden van Azerbeidzjaan. Al was het alleen maar om de 'neutrale' schijn op te houden dat ze met die nogal vreemd verlopen uitlevering en de daarop volgende kritiek uit binnen- en buitenland toch aardig in de maag zitten.
Ramil Safarov, een hoge militair uit Azerbeidzjaan heeft in 2004 toen hij een cursus van de NATO in Hongarije volgde zijn mede-cursist, de Armeense luitenant Gurgen Margaryan, met een bijl vermoord. Safarov werd dit jaar uitgeleverd aan Azerbeidzjaan na onderhandelingen met Hongarije, waarvan gedacht wordt dat het een uitruil was voor financiële steun aan Hongarije. In zijn eigen land verleende president Aliyev hem gratie in plaats van hem de straf verder te laten uitzitten. De Hongaarse regering blijft bij haar standpunt dat ze dat niet van tevoren niet hadden kunnen inschatten, dus treft hen geen blaam. En zaken doen gaat voor, dus kon de Hongaars-Azerbeidzjaanse bijeenkomst in Boedapest gewoon doorgaan.
De Hongaarse ombudsman voor Fundamentele Rechten, Maté Szabó, die de zaak wil onderzoeken, maar nog steeds geen volledige inzage in de documenten heeft gekregen van het ministerie van Justitie, zegt dat de Hongaarse wet geen uitlevering toestaat zodra er geen volledige garantie is dat de betreffende crimineel zijn straf in het land van herkomst zal uitzitten. In de stukken die Szabó wel te lezen kreeg, is er niets over een dergelijke garantie te vinden.
Armenië heeft een aantal weken geleden de diplomatieke banden met Hongarije verbroken, en hoewel de Armeense president deze week in een interview op de Hongaarse televisie liet weten dat het Hongaarse volk geen schuld draagt, oude vriendschapsbanden blijven bestaan, vindt hij wel dat de huidige Hongaarse regering Armenië in gevaar heeft gebracht. Volgens hem zou Azerbeidzjaan al met de militaire voorbereidingen begonnen zijn om de door beide landen betwiste regio Nagorno-Karabach binnen te vallen. Als dat conflict werkelijk oplaait, dan zal er in Hongarije ook een flinke brand te blussen zijn.
>>>> Tom de Smet |
>>>> Bron: diverse media |