Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Minél rosszabb, annál jobb! Hoe slechter, hoe beter!

Zaterdag 22 december 2018 - Bovenstaande uitdrukking stond in vette letters op het grote spandoek dat vooraan in de demonstratie vrijdagavond 21 december in Boedapest meegedragen werd. Het geeft precies aan waar het de organisatoren om ging, we draaien alles om, we relativeren alle ellende, we doen net alsof er niets aan de hand is. We blijven lachen! Dit is onze eigen Vredesmars vol grappen en grollen, met scherpe satire en venijnige spot. Daarmee lieten ze met duizenden mensen samen zien dat in plaats van boos blijven je die machtige kliek ook flink belachelijk kunt maken. Het leek wel Provo in het kwadraat, met een Kabouterpartij die duizenden Lubachjes de straat op wist te krijgen. 

MKKPazeletszep bIn navolging van de Vredesmars, Békemenet, die in de afgelopen jaren een paar keer werd georganiseerd door aanhangers van de regering en leden van de Fidesz, als steuntje in de rug, waaraan tienduizenden mensen meededen, grotendeels met bussen aangevoerd vanuit alle delen van het land, besloot de MKKP dat initiatief dit jaar te kapen en een eigen draai aan hun Békemenet te geven. De MKKP, Magyar Kétfarkú Kutya Párt (de Hongaarse Hond met Twee Staarten Partij) is zeker een politieke partij, maar of je er een heuse oorlog mee kunt winnen is de vraag. Waar het deze groep van creatieve cabareteske luizen in de pels vooral om gaat is dat alles bevraagd en gespiegeld kan worden. En dan het liefst met veel humor, ludieke acties, relativerende affichecampagnes en nog veel meer. Maar ook met echte daadkracht. Ze doen bijvoorbeeld veel om de algemene verwaarlozing van de openbare ruimte in het hele land aan het licht te brengen. Met de inzet van vrijwilligers worden bijvoorbeeld bushaltes in dorpen opgeknapt, het worden dan meteen kunstwerken, en fietspaden worden aangelegd op stukken waar de gemeente ze toevallig in het bestemmingsplan net even vergeten was.

Vrijdagavond trok de MKKP alles uit de kast, met uit de luidspeakers rare muziekjes en lekker foute Hongaarse smartlappen en zelfs de kerstman hield een speech. Hij bedankte de premier dat hij als buitenlander toch het land in mocht. De betogers hadden honderden protestborden bij zich, thuis lekker geknutseld met de ene na de andere grappige spottende tekst erop. Orbán is een God! Illeberal Pride! Seks, Drugs & Overuren! We willen meer stadions! We willen nog meer overuren! We wensen u een gelukkig nieuwjaar! Maar ook: hebben jullie eigenlijk wel een hart? En natuurlijk met O1G erop, Orbán Egy Geci, ofwel Orbán is een smeerlap, viezerik, engerd. Geci letterlijk vertaald: sperma. Een kwakkie. Getsiederrie! De immer vrolijke commentator bij de live stream beelden op de facebookpagina van de MKKP melde nog schertsend dat Soros zelfs mee liep in de tocht, althans dat die geruchten gingen, maar hij was nog niet gesignaleerd. En twee bejaarde vrouwen lieten voor de camera een envelop met een klein beetje geld zien. Nee, niet van Soros, maar van Orbán hadden ze dat gekregen!

Na een rondgang door de straten van Pest en een soort tussentijdse manifestatie op het Deák tér trok de stoet weer verder. Terug naar waar het begon, bij het parlementsgebouw. Intussen sloten nog meer demonstranten zich aan, nu met veel vlaggen van de politieke oppositiepartijen, vakbonden en maatschappelijke organisaties. Die ontbraken in het eerste gedeelte van de betoging. Vanaf het parlementsgebouw ging het verder. Over de Kettingbrug richting werkpaleis van president János Áder op de burcht van Buda, lopend een pittig stukje de steile heuvel op. De president is nu ook de pineut. Hij heeft de `Overurenwet`, die vorige week werd aangenomen en aanleiding was voor alle protesten, vrijdag keurig ondertekend. De wet hoeft dus niet nog door het Grondwettelijk Hof te worden beoordeeld. Dat zette nog meer kwaad bloed, hoewel de meeste betogers er ook wel rekening mee hielden dat hun president slechts een ballpoint is, en dat hij kritiekloos moet zorgen dat de regering haar ding kan doen. Dat deed zijn voorganger Pál Schmitt overigens ook, die werd in de wandelgangen ook al de ballpoint genoemd.

Het nationale volkslied werd gezongen, net als bij de eerdere protesten. Ook bij die in andere steden werd dat gedaan. En tegen half twaalf in de avond was het feestje wel voorbij. Iedereen moest immers nog een laatste tram of bus zien te halen. Het was ook flink koud geworden. Een kleinere groep, rond de honderd mensen, bleef nog even gezellig hangen. Men sprak met elkaar én met de politie en af en toe schoot er nog een leuze de lucht in. Gelukkig kerstfeest allemaal! Het was bijkans een fijne after party. Er was ook nu weer geen geweld, geen agressie. Dit in tegenstelling tot wat de regering steeds beweert, dat die huurlingen van Soros met geweld tegen het Christendom vechten, jaja, hoe verzinnen ze het toch steeds weer. Hoe dan ook, vorige week was het af en toe echt spannend, en moest de politie soms haar tanden laten zien, maar op deze avond met al die vrolijke mensen, daar konden ze weinig mee. De dames en heren van de ME, die het werkpaleis van de president moesten bewaken, stonden zich zichtbaar te vervelen.

> Tom de Smet

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije