Is Hongaarse regering bestand tegen referendum?
De oppositie onder leiding van Fidesz-voorman en voormalig premier Orbán Viktor vinden dat de aanpassingen in een langzamer tempo moeten worden doorgevoerd en zijn erop uit om de plannen te torpederen. Of ze dat gaat lukken is de vraag.
De uitslag van het referendum is niet bindend. Maar wat gaat er gebeuren als de plannen worden weggestemd? De oppositie vindt dat er nieuwe verkiezingen moeten worde uitgeschreven, maar premier Gyurcsány is het daar niet zo mee eens. Wél geeft hij toe dat zijn positie onhoudbaar is geworden bij een zware nederlaag, maar dat betekent nog geen verkiezingen.
De socialistische partij van Gyurcsány zou momenteel minder dan 20% van de stemmen halen en de liberale coalitie-partner SzDSz zou niet eens de kiesdrempel halen.
Maar ook de oppositie-partij Fidesz staat er niet goed voor. Als de Hongaar in de verkiezingsstrijd de keuze krijgt tussen Orbán Viktor en Gyurcsány Ferenc, dan zou zelfs de laatste door een meerderheid als beste premier gekozen kunnen worden!
De man op de straat gelooft het allemaal niet meer. De regering belooft dat de negatieve gevolgen van de hervormingen van tijdelijke aard zijn, maar ondertussen is de inflatie nog altijd méér dan 7% en de koopkracht daalt zienderogen.
Tsjechië voert een minder ingrijpend hervormingsbeleid en de nieuwe Poolse regering lijkt ook wars van doortastende maatregelen, en toch presteren die twee landen economisch beter dan Hongarije, vroeger de beste van de klas in Oost-Europa.
>>>> Bron | MO |