Mening Europese burgers over corruptie
Zorgwekkend om te zien is dat Nederlanders steeds negatiever zijn gaan denken betreffende de corruptie in eigen land. Nederland behoort bij de top 4 binnen de EU waar een groeiend percentage van de ondervraagden denkt dat corruptie voorkomt bij overheden in hun eigen land en die van de EU.
Afgelopen jaar in november verscheen een speciale Eurobarometer met als titel "de houding van Europeanen tegenover corruptie". De Eurobarometer is een pan-Europees onderzoek uitgegeven door de Europese Commissie voor Justitie, Vrijheid en Veiligheid en verschijnt een paar maal per jaar.
Een van de belangrijkste doelstellingen van de Europese Unie is haar burgers vrijheid, veiligheid en recht te bieden zonder interne landsgrenzen. Om dit doel te bereiken heeft de EU een politiek ontwikkeld om corruptie te bestrijden, en diverse maatregelen getroffen ter ondersteuning hiervan. Eerdere onderzoeken in 2005 en 2007 lieten zien dat de meerderheid van de Europeanen corruptie als een probleem beschouwt. In de laatste twee jaar kwamen er nogal wat fraudezaken aan het licht in landen als Spanje, Malta, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk en Finland. In veel van deze zaken waren politici en ambtenaren betrokken. Dit, en de grote druk van de voortdurende economische crisis maakte dat het tijd werd om een nieuw onderzoek uit te voeren.
De meerderheid van de Europeanen (78%) is het er mee eens dat corruptie een probleem is voor hun land. De cijfers variëren van 95% van de ondervraagden in Griekenland tot 22% van de Deense burgers. Men is het er over eens dat corruptie in alle lokale, nationale en Europese instanties bestaat. Meer dan de helft van de ondervraagden is van menig dat corruptie onder politici en ambtenaren, verantwoordelijk voor de publieke aanbestedingen, wijd verspreid is.
De ondervraagden zijn negatiever in hun mening geworden sinds het laatste onderzoek in 2007, ze denken vaker dat corruptie een probleem is in alle lagen van bestuurlijke overheden en een aantal instanties als politie en douane. Wel vinden de meeste Europeanen dat corruptie altijd heeft bestaan en onvermijdelijk is, echter slechts 9% van de ondervraagden is de afgelopen 12 maanden daadwerkelijk geconfronteerd met corruptie. Als zij last zouden hebben van corruptie zullen Europeanen zich voor hulp in eerste instantie wenden tot politie, de rechtelijke macht of hun nationale ombudsman. Jongere Europeanen (15-24 jaar) bekijken de wereld optimistischer, een klein deel van hen vindt corruptie echt een probleem en zij vinden dat er voldoende gedaan wordt om corruptie te bestrijden.
De belangrijkste reden voor corruptie is volgens Europeanen de strakke band tussen politiek en zakenleven, gevolgd door de mening dat overheden te weinig doen om corruptie te bestrijden. De meesten zijn het er over eens dat strengere straffen en meer meer succesvolle vervolgingen nodig zijn. Één derde van de Europeanen vindt dat de EU een positieve factor is in de strijd voor vermindering van corruptie in hun eigen land.
De trend is dat steeds meer Europeanen landelijke, regionale en lokale politici en diverse ambtenaren corrupt vinden of dat zij denken dat die hun macht misbruiken. Al deze cijfers liggen beduidend hoger als in het eerdere onderzoek uit 2007. De vraag of dit daadwerkelijk zo is, of dat er in de laatste twee jaar door de grotere aandacht van de media voor dit onderwerp de publieke opinie negatiever is geworden, rijst. In ieder geval is de conclussie van het onderzoek een teken aan de wand. Europeanen vinden corruptie een groot probleem en verlangen van hun overheden dat deze hier tegen optreden.
>>>> Het volledige onderzoek november 2009: | Attitudes of Europeans towards Corruption |
>>>> Door: Jenő Nagy |