Hongaarse grond tot 2014 in eigen hand
Maandag 28 juni 2010 - Hongarije zal middels wetgeving de staat het recht geven om in te grijpen in verkoop van grond, en het verbod op grondaankoop door buitenlandse investeerders verlengen tot 2014, aldus de nieuwe Minister voor Landbouw Sándor Fazékas. Volgens het Europese verdrag moeten de tot de Europese Unie toegetreden landen daar eigenlijk in 2011 al de mogelijkheid toe geven. Al voor de Hongaarse verkiezingen in april van dit jaar, wilde de rechts-conservatieve partij Fidesz, die nu de regering vormt, niet dat er Hongaarse grond aan buitenlanders verkocht kan worden. Ook de socialistische MSZP zag én ziet dat trouwens niet zitten.
De angst dat buitenlandse investeerders grote stukken goedkope landbouwgrond kunnen gaan kopen is niet alleen voor de politiek, maar ook voor de Hongaarse bevolking die een lange agrarische traditie kent en daarom die politieke keuzes steunt, reden om de voor hen ingrijpende regels van de EU zo veel mogelijk uit te willen stellen. Ook Polen en de Tsjechische Republiek hebben een overgangsregeling gemaakt om te voorkomen dat stukken land ineens door buitenlandse investeerders opgekocht kunnen worden.
"Het recht van de staat om voorrang te krijgen bij aankoop van grond zal niet betekenen dat de staat zomaar alles op gaat kopen, maar het geeft die wel de mogelijkheid om in te grijpen om speculatieve aankopen te voorkomen. Op het moment dat gronden daadwerkelijk voor landbouw gebruikt gaan worden dan is er daar niet zomaar noodzaak toe. Hongarije wil de Europese landbouwsubsidies ook niet kwijt en zal zeker in overleg treden met verschillende Europese landbouwministers van landen waar landbouw een belangrijke schakel van hun economie vormt", aldus Fazékas. Niet alleen in Hongarije speelt dit thema. Volgens Minister Fazékas is er met 16 tot 18 landen, zoals Frankrijk, Spanje, Ierland en Oost-Europese lidstaten, al gesproken en zij delen de mening van Hongarije. Fazékas: "Het is erg belangrijk het niveau van directe landbouwsubsidies te verdedigen en te zorgen dat er zoveel mogelijk geld opzij gezet wordt voor de plattelandsontwikkeling".
>>>> Bron: | EurActiv & MTI |