De presidentiële wijnbars, voor echte wijnliefhebbers
Vrijdag 18 februari 2011 - Vorig jaar november werd een selectie gemaakt van wijnen voor het Hongaarse voorzitterschap van de Europese Unie. In 2011 zullen die wijnen op de bijeenkomsten in Hongarije geserveerd worden. Helga Gál, sommelier van het Hongaarse Voorzitterschap, vindt het belangrijk dat deze wijnen niet alleen bekend worden onder diplomaten, maar ook bij een grotere groep mensen.
Een interview door Adrienn Tóth, Vinoport.hu, 2 februari 2011:
Waarom worden die 'presidentiële wijnbars' opgezet? Voordat we daar verder op ingaan, vroegen we Helga eerst naar haar functie als sommelier van het Hongaarse voorzitterschap.
'Toen ik gevraagd werd voor deze opdracht, vroegen ze me alleen om de Hongaarse wijnen in het centrum van de aandacht te brengen. Ik heb verder alle vrijheid gekregen om dit project te realiseren.'
Wat houdt dat project in?
'Een van mijn belangrijkste opdrachten was de coördinatie bij het samenstellen van de presidentiële wijnselectie. De meeste tijd besteed ik nu als wijnspecialist op de verschillende evenementen zoals exclusieve diners of recepties. Hier houd ik in het Engels een algemene presentatie over de verschillende wijnregio's. Daarna meng ik mij onder de gasten en beantwoord ik hun vragen over de wijnen. Ik verbaas me er dan vaak over hoe hoe geïnteresseerd de diplomaten zijn, en hoeveel kennis ze al hebben over Hongaarse wijnen. Daarnaast hebben we andere programma's zoals de 'presidentiële wijnbars' en een selectie van pálinka. Hoewel dat laatste niet zo uitgebreid zal zijn als die van wijn, representeert dat toch de nationale tradities op een waardige manier.'
Hoe zijn de programma's onderverdeeld?
'Bepaalde programma's worden opgezet door verschillende wijnregio's. We kozen voor die wijnregio's omdat ze beter op de kaart moeten worden gezet en ook vanuit gastronomisch oogpunt omdat het zo een meer kleurrijke combinatie oplevert. Dat maakt het mogelijk om bij verschillende gangen een geschikte wijn te serveren, van champagne als aperitief, tot aan zoete wijnspecialiteiten bij het dessert. We hebben de programma's in drie categorieën onderverdeeld. In de vorm van een piramide is er eerst de categorie met de meeste prestige, het niveau van de ministers. Daarnaast zijn er avonden voor staatssecretarissen en ten slotte zijn er de recepties waar het aantal bezoekers het hoogst is.'
Worden steeds dezelfde wijnen geserveerd?
'Nee, in de drie categorieën gaan we uit van drie verschillende wijngroepen. Op de recepties serveren wij de door ons bepaalde basiswijnen, dat is categorie A. Het niveau van evenementen voor staatssecretarissen, met voornamelijk exclusieve diners waar men een vaste plaats heeft, is categorie B. Daar worden wijnen geschonken van hoge kwaliteit en die een goed beeld van een terroir weergeven. De top van onze wijnselectie is categorie C. Deze wijnen worden geserveerd bij exclusieve diners voor ministers. Na afstemming met de nationale wijnorganisaties besloten we dat uitsluitend wijnen van vinologen geselecteerd worden die de prijs 'Vinoloog van het jaar' of 'Wijnmakerij van het jaar' hebben gewonnen. Als een wijnregio geen prijs won, kreeg het toch de mogelijkheid hier toch zijn wijnen te presenteren. Vindependent (onderdeel van de organisatie) bepaalde uiteindelijk wie zijn wijnen kon presenteren, zoals bijvoorbeeld Szőke Mátyás uit de Mátra regio.'
Hoe werden de wijnen geselecteerd?
'Gedurende drie dagen proefden wij de 180 tot 200 verschillende wijnen die waren ingezonden op een proeverij die werd geleid door Gabriella Mészáros. We hebben zoveel mogelijk de jury samengesteld uit experts op het gebied van wijn, zoals bijvoorbeeld leden van de nationale wijnacademie, om de objectiviteit te garanderen.'
De presidentiële wijnbar, wie kwam op dit idee?
'Het was mijn idee om de wijnbar in het leven te roepen en wel om twee redenen. Ten eerste kunnen zo de categorie C topwijnen worden geproefd door hen die in een restaurant niet een hele fles kunnen kopen. De tweede reden is dat we op deze locaties met een gerust gevoel wijn kunnen schenken voor de 500-600 diplomaten, waar ze kennismaken met wijnen die ons land op een goed representeren. Aan gemeenteraden en burgemeesters van verschillende stadsdistricten vroegen we om een voorstel voor een wijnbar, en uiteindelijk kozen we er drie uit'
Waaraan moeten die wijnbars voldoen?.
'We hebben gelet op de eigenschappen van de bars, zoals een centrale ligging, goede bereikbaarheid en dat er binnen een straal van 100 tot 200 meter een parkeerplaats is. Daarnaast keken we vakmatig, want het is van belang dat een wijnbar verschillende glazen heeft voor de verschillende types rode en witte wijnen. Ook moet een zaak een decanter in huis hebben waarmee het personeel goed om kan gaan. Vanwege de buitenlandse gasten is het noodzakelijk dat het personeel vreemde talen spreekt. Voor de diplomaten is prettig dat een sommelier of ober in het Engels de wijnen kan presenteren, en iets kan vertellen over de wijnregio's. De allerbelangrijkste voorwaarde, en dat hangt samen met het basisconcept, is dat de wijnbars de wijnen uit categorie C ook op de menukaart zetten.'
Wie zijn het uiteindelijk geworden?
'In Boedapest zijn er drie locaties: Andante Borpatika, Symbol Budapest en het Tigris restaurant. Alle drie hebben ermee ingestemd dat ze de wijnen uit categorie C tijdens het voorzitterschap zullen schenken. In de provincie zijn de twee plaatsen Balatonfüred en Debrecen gekozen, in maart vinden in Balatonfüred, in mei in Debrecen belangrijke evenementen plaats. In de eerste stad dient Balatoni Borgaléria en in de tweede het Hotel Lycium als presidentiële wijnbar.'
Voor u komt er een druk half jaar aan. Wat bent u nu aan het voorbereiden?
'Op maandag 7 februari is er een exclusief diner waarbij producten van de Balaton regio centraal staan. In januari waren er al twee soortgelijke evenementen met wijnen uit die regio. Beiden waren succesvol, dus ik verwacht dat het deze keer niet anders zal zijn. We staan nu nog aan het begin, dus over de concrete ervaringen spreek ik liever in de zomer als we een reeks evenementen van meerdere maanden achter de rug hebben. Ik hoop dat de bekendheid en de reputatie van Hongaarse wijnen aan het einde van dit half jaar gestegen zullen zijn binnen de Europese Unie.'
De lijst met de geselecteerde wijnen, vindt u onderaan het originele artikel: Az elnökségi borbárok
>>>> Vertaling: | Orsolya Kováts & Jitske Wadman |
>>>> Meer over | Hongaarse wijnen, Nederlandstalig |