Europa houdt Hongarije onder de loep
De nieuwe Hongaarse grondwet blijft een punt van discussie. Dinsdag werd in het EP een resolutie aangenomen die was ingediend door de verschillende politieke fracties S&D, ALDE, Greens/EFA en GUE/NGL. Er waren 331 stemmen voor, 274 tegen en 54 onthoudingen. Een echt grote meerderheid is dat niet, maar nu is de weg wel vrij om Hongarije met zachte hand te dwingen de grondwet opnieuw te bekijken op een aantal punten waarover Europa niet tevreden is. Mensenrechten, discriminatie op grond van sexuele geaardheid, een aantal punten in het strafrecht en het inperken van de macht van het Constitutionele Hof vragen om duidelijker omschreven te worden.
Deze week kwamen ook een aantal leden van de Parliamentary Assembly of the Council of Europe (PACE) naar Hongarije om uit te vinden hoe een procedure opgezet kan worden om ontwikkelingen in Hongarije te kunnen monitoren. Gesprekken achter gesloten deuren vonden plaats met verschillende politici, vertegenwoordigers van onder meer het Constitutionele Hof, de media, maatschappelijke organisaties en diplomaten. Ook de Venice Commission heeft eind juni haar definitieve rapport uitgebracht over de Hongaarse grondwet. Daarin worden meerdere adviezen gegeven wat betreft de teksten in die grondwet, ook met betrekking op de ethnische minderheden.
In de resolutie die dinsdag werd aangenomen, staat dat Hongarije duidelijker garanties moet geven in de grondwet wat betreft de territoriale integriteit van landen waarin veel ethnische Hongaren wonen. Die tekst daarover in de grondwet heeft in de laatste maanden vooral in Slowakije voor hoofdbrekens gezorgd omdat die voor meerdere uitleg vatbaar zou zijn. Hongarije en Slowakije zijn al sinds een tijdje niet meer zo met elkaar in strijd als daarvoor, beide regeringen kunnen nu aardig met elkaar overweg, maar de kwestie van de etnische Hongaren in Slowakije blijft een heikel punt. Uit een internationaal onderzoek naar ethnische minderheden blijkt trouwens dat 68% van de ethnische Hongeren daar Slowakije als hun thuisland beschouwen, 65% zegt niet in Hongarije te willen gaan wonen en zal ook geen dubbel paspoort aanvragen. Wel vinden ze het belangrijk dat hun kinderen de Hongaarse taal leren.
>>>> | TdS |