Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

`A Life in Hungary` een verhaal over veerkracht in Hongarije

LiveInHungarybeeld kati kleinMaandag 16 september 2019 - De bijzondere documentaire `A Life in Hungary` van Frank Ottenhoff over het veelbewogen leven van de Hongaarse Klári zal op 1 november te zien zijn in het Icoon Theater in Amersfoort. Aangevuld met een gesprek met de gastsprekers Dszingisz Gábor en Casper Thomas én met muziek van Béla Bartók gespeeld door het Raggazze Quartet zorgt Ottenhoff voor een uitgebreid en zeer interessant programma.

LiveInHungarybeeld Home2 a`A Life in Hungary’ laat zien hoe Klári, geboren in 1922, de woelige gebeurtenissen in Hongarije overleeft. Haar verhalen weerspiegelen de geest van de verschillende periodes in de recente Hongaarse geschiedenis. Zij vertelt soms dramatische, soms hele grappige anekdotes uit haar leven waardoor je je goed in kunt leven in de geschiedenis van Hongarije vanaf het einde van de Eerste Wereldoorlog tot en met de val van de Berlijnse Muur. Maar wat vertelt haar verhaal over de Midden-Europese geschiedenis? Prof. Gyarmati György en Slachta Krisztina van de Universiteit van Pécs geven ons in deze documentaire de historische context. Volgens Prof. Gyarmati onderging Hongarije in één eeuw tijd negen ingrijpende systeemveranderingen. Maar hoe gaat een persoon om met dergelijke systeemveranderingen? Als je, zoals Klári, een aristocratische achtergrond hebt, hoe kun je overleven in een arbeidersstaat waarin aristocraten aan de 'verkeerde' kant staan? Wat gebeurt er met je identiteit?

LiveInHungarybeeld Story4Voorafgaand aan de vertoning van de documentaire heeft Frank Ottenhoff een gesprek met Dzsingisz Gábor en Casper Thomas. Dzsingisz Gabor was staatssecretaris voor het CDA en is van Hongaarse afkomst. Hij geeft ons een blik op het huidige Hongarije dat afwijkt van wat de westerse media doorgaans geven. Casper Thomas is journalist bij de Groene Amsterdammer en heeft het boek ‘De Autoritaire Verleiding’ geschreven. Hiervoor is hij naar Rusland, Turkije, India, de VS en Hongarije afgereisd om te onderzoeken wat mensen drijft om op hun leider te stemmen. De centrale vraag in het gesprek: wat heeft geleid tot de huidige maatschappelijke situatie? En welke rol heeft de geschiedenis zoals verbeeld in `A Life in Hungary`hierbij gespeeld?

Tijdens de borrel na afloop worden Hongaarse wijnen en hapjes gepresenteerd. Kortom: een gevarieerde middag waarin op verschillende manieren de historie en de situatie van Hongarije tot leven wordt gebracht. Kom ook en bestel een kaartje op Icoon Agenda!

De documentaire is Engels ondertiteld. De interviews en commentaren zijn in het Hongaars en Engels. De voice over is in het Nederlands.

Programma:  
13.00  Inloop
13.30-13.45  Intro door Frank Ottenhoff
13.45-14.30  Gesprek met Dszingisz Gábor en Casper Thomas
14.30-14.50  Pauze
14.50-15.40  Film en Muziek
15.40-16.00  Pauze
16.00-17.00  Film en Muziek
17.00-18.00  Borrel met hapjes
   
Entree:  € 27,50 / CJP: € 15,- Kaartverkoop via: Icoon Agenda
Adres:  Icoon Theater, Leeghwater 1-3, 3825 MR Amersfoort

 >>>> Trailer A Life in Hungary

>>>> Web: A Life in Hungary

LifeInHungarybeeld 1

 

 

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije