Verminderen risico’s op transfer pricing boetes in Hongarije
Zoals reeds in het artikel met titel ‘Dividend in natura gebonden aan transfer pricing regels?' beschreven, dienen onderlinge verrekenprijzen gebaseerd te zijn op zakelijke voorwaarden, het zogenoemde ‘at arm's length'-beginsel. Indien niet voldaan wordt aan dit beginsel kunnen de Hongaarse belastingautoriteiten de onderlinge verrekenprijzen corrigeren, hetgeen onwenselijk is. Om aan te tonen dat de gehanteerde verrekenprijs gebaseerd is op zakelijke voorwaarden dient de belastingplichtige verscheidene documenten op stellen die aan meerdere formaliteiten dienen te voldoen.
Deze formaliteiten bestaan uit inhoudelijke eisen, zoals de gehanteerde verrekenprijsmethode, informatie betreffende de groepsmaatschappijen (naam hoofdkantoor, fiscale nummer, kamer van koophandel nummer etc.), informatie over het contract (informatie over product / dienst, een functionele analyse etc.) en datum oplevering documentatie. Afhankelijk van de aard van de transactie en de onderneming kunnen de eisen verschillend zijn.
Met name de formele gebreken worden door de Hongaarse belastingdienst afgestraft. In het geval dat een ondernemer bijvoorbeeld in ieder transfer pricing document vergeet het belastingnummer van de groepsmaatschappij te vermelden, kan dit voor ieder document een boete van maximaal HUF 2.000.000 (€ 8.000) opleveren. Ook al is de gehanteerde verrekenprijs zakelijk. Dit gebeurt helaas regelmatig in de praktijk.
Dergelijke boetes kunnen (deels) worden voorkomen door onder meer:
* | reeds nu al te bezien of voor alle onderlinge transacties voldaan wordt aan de transfer pricing regelgeving, en niet pas tijdens een audit. Dit in verband met de korte termijn van oplevering van de documentatie; |
* | door samen met uw belastingadviseur de documentatie op te stellen. De kosten zijn meestal aanzienlijk vanwege de specialistische aard van het werk, echter de kosten wegen weer niet op tegen de boetes; |
* | in overleg te treden met de belastingautoriteiten om vooraf overeenstemming te verkrijgen over de gehanteerde verrekenprijzen en dergelijke, de zogenoemde ‘advanced pricing agreement'-procedure. Dit proces is helaas tijdrovend en relatief kostbaar. |
Daarbij dient opgemerkt te worden dat het er de laatste tijd op lijkt dat de Hongaarse belastingdienst weer wat soepeler omgaat met formele gebreken en minder enthousiast met boetes strooit.
Indien u nog vragen heeft kunt u contact opnemen met Ernst-Jan de Roest, per e-mail of telefonisch +31 318 627200.
Mr. drs. E-J. (Ernst-Jan) de Roest is werkzaam als belastingadviseur bij de Hongarije Desk van Ernst & Young te Arnhem. Dit artikel is geschreven op persoonlijke titel.
>>>> Auteur | Ernst-Jan de Roest |