Grote aandacht voor bio-producten in Hongarije
Maandag 9 juli 2007 - Gisteren is op diverse locaties verspreid over heel Hongarije een bio-dag gehouden, een dag waarop de productie en de verkoop van biologisch geteelde en geproduceerd producten centraal stond. Hongarije Vandaag was te gast in Galgahéviz, zo’n 40 kilometer ten oosten van Boedapest en was getuige van de enorme inspanning die wordt verricht bio-gewassen te telen. De belangstelling was overweldigend.
Het is nogal niet zo gemakkelijk om een aanvang te maken met het verbouwen en verkopen van groenten en fruit onder het biologische keurmerk. De grond waarop de producten worden verbouwd moet absoluut vrij zijn van oude resten van niet-biologische middelen. Dat is te bereiken door 3 jaar lang biologisch te telen op deze grond, maar de producten die geoogst worden mogen niet als biologisch worden verkocht. Daarnaast mogen de producten die geteeld worden aan de buitenranden van het perceel niet worden verkocht als biologisch, immers de door de buurman gebruikte niet-biologische stoffen kunnen overwaaien of door regenwater worden verspreid naar het biologisch gebruikte perceel.
Tóch lukt het Gódor Antal uit Galgahéviz goed om op bijna 30 hectare een prima product te telen. De verkoop geschiedt op meerdere manieren. Zo is er de bio-doos waarin wekelijks een assortiment biologisch geteelde groenten wordt geleverd, maar tevens wordt verkocht in de grote in de grote markthallen van Boedapest, zoals de Ökopiac, Cédus piac en Mammut-II.
De landelijke bio-dag van 8 juli heeft tot doel om te laten zien wat de bio-boeren doen en kunnen om een biologisch kwalitatief zeer hoogstaand product te kunnen leveren. Uitgenodigd zijn (potentiële) klanten, maar ook politici, zaken mensen en onderwijsinstellingen om een kijkje te komen nemen. Ook HirTV is van de partij.
Naast de leveranciers van verse producten, zoals bijvoorbeeld, komkommers, paprika’s, aardappelen, is er ook veel aandacht voor andere biologische producten, zoals honing en wijn. In goed vervolg hierop serveert de ‘bio-bar’ ook uitsluitend biologische producten zoals biologisch bier en biologische wijn.
Bijna de totale productie van Gódor Antal is bestemd voor de lokale markt, er wordt nauwelijks geëxporteerd.
Het is nogal niet zo gemakkelijk om een aanvang te maken met het verbouwen en verkopen van groenten en fruit onder het biologische keurmerk. De grond waarop de producten worden verbouwd moet absoluut vrij zijn van oude resten van niet-biologische middelen. Dat is te bereiken door 3 jaar lang biologisch te telen op deze grond, maar de producten die geoogst worden mogen niet als biologisch worden verkocht. Daarnaast mogen de producten die geteeld worden aan de buitenranden van het perceel niet worden verkocht als biologisch, immers de door de buurman gebruikte niet-biologische stoffen kunnen overwaaien of door regenwater worden verspreid naar het biologisch gebruikte perceel.
Tóch lukt het Gódor Antal uit Galgahéviz goed om op bijna 30 hectare een prima product te telen. De verkoop geschiedt op meerdere manieren. Zo is er de bio-doos waarin wekelijks een assortiment biologisch geteelde groenten wordt geleverd, maar tevens wordt verkocht in de grote in de grote markthallen van Boedapest, zoals de Ökopiac, Cédus piac en Mammut-II.
De landelijke bio-dag van 8 juli heeft tot doel om te laten zien wat de bio-boeren doen en kunnen om een biologisch kwalitatief zeer hoogstaand product te kunnen leveren. Uitgenodigd zijn (potentiële) klanten, maar ook politici, zaken mensen en onderwijsinstellingen om een kijkje te komen nemen. Ook HirTV is van de partij.
Naast de leveranciers van verse producten, zoals bijvoorbeeld, komkommers, paprika’s, aardappelen, is er ook veel aandacht voor andere biologische producten, zoals honing en wijn. In goed vervolg hierop serveert de ‘bio-bar’ ook uitsluitend biologische producten zoals biologisch bier en biologische wijn.
Bijna de totale productie van Gódor Antal is bestemd voor de lokale markt, er wordt nauwelijks geëxporteerd.
>>>> Meer informatie | Nyitott Kert Futar |