2010 minder zwart jaar voor Hongaarse economie?
Maandag 14 december 2009 - Het Hongaarse Ministerie van Financiën is optimistischer gestemd over de vooruitzichten voor 2010. 2009 was een zwart jaar voor de Hongaarse economie, maar de cijfers voor 2010 zullen er een stukje beter uit zien. Het Bruto Nationaal Product (BNP) voor 2009 kromp tot november met maar liefst 4,3 % en eind december zal dit oplopen tot 6,7%. De verwachting voor 2010 is dat het BNP met maar 0,6 % zal krimpen. Voor 2011 wordt een kleine groei van de economie verwacht.
Deze macro-economische cijfers laten zien dat Hongarije het het afgelopen jaar zwaar te verduren heeft gehad. Zo stortte de export in met maar liefst 12,3 %, de import met 16,5% en investeringen met 7,9%. In 2010 zullen deze cijfers aantrekken. De verwachtingen van het Ministerie van Financiën zijn optimistisch: de investeringen zullen met 0,8% groeien, de export met 3,6% en de import met 2,7%. De verwachte inflatie zal 3,9% bedragen, voor het huidige jaar is het cijfer op 4,2 gesteld. De afgelopen vrijdag bekend gemaakte cijfers zijn iets rooskleuriger dan die zoals het Ministerie van Financiën in oktober openbaar maakte.
Om het tekort op de begroting verder terug te dringen en op de geplande 3,9% te komen, zal de Hongaarse regering in 2010 zo'n 131 miljard Forint (€ 4,85 miljard) moeten bezuinigen. Of dit ook werkelijk gaat gebeuren is afhankelijk van een aantal factoren die de huidige regering onder leiding van Gordon bajnai niet in de hand heeft. In eerste plaats is er natuurlijk de ontwikkeling van de wereldeconomie, maar daarnaast spelen binnenlandse factoren een grote rol. Wie de verkiezingen gaan winnen is de belangrijkste vraag voor in hoeverre de bezuinigingen zullen worden doorgevoerd.De conservatieve oppositiepartij FIDESZ heeft aangekondigd over de voorwaarden voor de hulpkredieten van het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Unie te willen heronderhandelen. Ze willen een aantal bezuinigingen ongedaan maken en leider Viktor Orbán wil voorwaarden stellen aan investeerders: Duurzame investeringen in wetenschap en arbeidsplaatsen zijn oké, investeringen die er op gericht zijn om winst te maken en deze het land uit laten vloeien moeten volgens hem aan banden worden gelegd.
>>>> | JN |