Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Sluiting winkels op zondag van de baan

szabad_vasarnapMaandag 18 april 2011 - Het voorstel van de KDNP, coalitiepartner van Fidesz in de regering, om op zondagen de winkels te sluiten wordt door Fidesz niet gesteund. De KDNP, Christen-democraten, had in eerste instantie een nog veel strenger voorstel ingediend voor een compleet werkvrije zondag, uitgezonderd een aantal branches waarvoor het nodig is om op zondag te werken.

Ondanks de afzwakking van hun voorstel, enkel nog detailhandel en winkelketens zouden op zondag hun deuren moeten sluiten, haalt het echter ook niet. Uit een onderzoek van het Ministerie van Economische Zaken blijkt dat er dan duizenden banen verloren gaan. Omdat in de Europese Unie nergens een verbod is op werken op zondag, zou dat de Hongaarse bedrijven ook benadelen, zeker die in grensgebieden met andere landen waar de winkels wel open zijn.

De KDNP kwam met het voorstel omdat ze, zoals ook te lezen valt op de website A Szabad vasárnapért, de zondag weer een echte rustdag willen laten zijn. Vasárnap, Zondag, is al van oudsher in Hongarije de marktdag. Voorafgaand aan de traditionele zondagslunch worden dan nog de verse waren ingekocht. Veel van deze markten zijn uitgegroeid tot grote zondagsmarkten waar van alles te koop is, zoals de bekende markt aan de rand van de stad Pécs. Of behalve de grote winkelketens en supermarkten ook deze markten moeten sluiten volgens KDNP is niet helemaal duidelijk. Kleine familiebedrijven tot een bepaald aantal vierkante meters zouden wel open mogen blijven op zondag. Na Pasen wordt het voorstel in het parlement behandeld, maar met de meerderheid van Fidesz is het zo goed als zeker dat het voorstel het niet zal halen.

(Het Hongaarse woord voor zondag, vasárnap, is waarschijnlijk te herleiden tot de oorspronkelijke betekenis: vásárnap, koopdag, marktdag. )

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije