• Home

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Banken in Hongarije krijgen forse boete

Maandag 25 november 2013 - De Hongaarse Mededingingsautoriteit (GVH) heeft aan elf banken in Hongarije een boete opgelegd van in totaal 9,5 miljard forint (32 miljoen euro) omdat zij informatie met elkaar hebben uitgewisseld en afspraken hebben gemaakt om te voorkomen dat ze schade zouden ondervinden door de door de regering in september 2011 opgelegde wijze van aflossen van leningen in buitenlandse valuta. De Fidesz regering had bepaald dat grote leningen, vooral hypotheken, versneld en tegen een vastgestelde lagere wisselkoers konden worden afbetaald.

Veel Hongaren hadden in de jaren voor de crisis uitbrak hypotheken afgesloten in buitenlandse valuta zoals de Zwitserse frank. Huiseigenaren raakten in grote problemen toen ze die leningen door de slechte koers van de forint niet meer konden afbetalen. De Mededingingsautoriteit voerde het onderzoek uit vanaf eind 2011 tot begin 2012 en deed op 19 november dit jaar haar uitspraak. Naast Hongaarse banken werden ook buitenlandse banken zoals K&H, Erste Bank, Raiffeisen, Unicredit en Citibank beboet. Van de elf banken heeft de Hongaarse OTP de hoogste boete opgelegd gekregen.

>>>> Bron:  diverse media

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hung├íria Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije