Slow-Food Convivium nu ook in Pécs!
Zondag 7 februari 2010 - Slow, slow, quick, quick, slow... Herinner je je die eerste danspassen op stijldansen nog? Zo verliep ongeveer ook de presentatie op 29 januari jongstleden in de Nádor Galerie van het nieuwe Convivium van Slow-Food in Pécs. Langzame woorden in het Hongaars door Gyula Wirth, afgewisseld door het pittige Duits van Claudia Mari. Die twee zijn pas net met de eerste lessen bezig waarschijnlijk, want Wirth en Mari hebben de kunst om samen te 'dansen' nog niet echt onder de knie. Toch is de kennismaking met hen veelbelovend, hun passie om meer mensen bij hun ideaal te betrekken is overtuigend.
Wat is Slow-Food? Wat is een Convivium? Waarom in Pécs?Slow-Food is een wereldwijde organisatie die rond 1989 in het Noorden van Italie werd opgericht als tegenhanger van Fast-Food. Belangrijke doelstellingen van Slow-Food zijn dat we weten wat we eten en dat met aandacht te doen en dat wereldwijd regionale voedselproductie en streekgebonden specialiteiten worden gestimuleerd.
In Hongarije, zowel in de stad en als in de provincie, bloeit de Fast-Food cultuur. Want behalve bij de beroemde "burger"-ketens kun je overal in Hongarije broodjes met gepaneerde, gefrituurde en overvette stukjes beest kopen. En eerlijk gezegd, in mijn zucht naar gegrilld rundvlees in plaats van vette varkensstoof ben ik mijn eerste jaren in Hongarije ook wel eens likkebaardend bij oom Donald aangeschoven. Totdat ik een stuk vers varkensvlees, zonder vet, van een pas geslacht varken van mijn buren kreeg. Dat vlees was dus Slow-Food besefte ik achteraf en het was heerlijk! Ik ken de stal waar het varken stond en hij was zelfs gevoerd met het overschot van mijn eigen appels.
De presentatie van het Convivium was op zichzelf niet echt een geslaagde voorstelling. Het was er koud, er werd zeer traag gepresenteerd en de diavoorstelling viel enkel te bekijken met pijn in je nek, verdraaid in een onmogelijke hoek. De inhoud van de presentatie daarentegen, over de start van het Convivium in de regio Pécs, Zuid-Transdanubië, biedt zeker perspectief. Een Convivium is een groep van contactpersonen en initiatiefnemers van Slow-Food in een bepaalde regio. In het geval van Pécs zijn dit Hongaren én Duitsers én ook de Nederlanders die in grote getale de laatste tien jaar naar dit gebied zijn gekomen. Naar schatting bewonen ongeveer 4000 Nederlanders hier huizen op het platteland. Een deel van hen wil genieten van de natuur, hun eigen lapje grond, fruit oogsten, paddenstoelen plukken, kippen, varkens en schapen voeren en als de fysieke kracht het toelaat een moestuin bewerken. Daarmee doen ze precies wat hun Hongaarse buren al eeuwen doen.
Maar veel Hongaren zijn juist dat ouderwetse gedoe ook wel een beetje zat, steeds vaker kopen ze bijvoorbeeld de uit Nederland geïmporteerde uien en een basilicumplantje in een potje bij de grote supermarkten. Onder druk van Europese regelgeving hebben zij ook veel van hun tradities in voedselproductie opzij gezet. Helemaal als het gaat om het slachten van eigen vee en het maken van zuivelproducten van rauwe melk. Het is dus een schone taak voor het Convivium om te zorgen dat deze kunsten in ere worden hersteld en daarmee de regio minder afhankelijk wordt van import en de daarmee gepaard gaande vervuiling en te dure transporten.
De samenwerking van de Hongaren met Nederlanders en Duitsers is een gouden greep. De twee laatste groepen brengen expertise in marketing, logistiek en organisatie en stimuleren de interesse voor gezond en lekker eten. Ook hebben zij vaak letterlijk de ruimte om eigen kippen te laten scharrelen en oude fruitrassen opnieuw te laten bloeien. De Hongaren brengen hun land, hun klimaat, gastvrijheid en vooral hun expertise met traditionele gewassen, zuivel en vee in. En Claudia Mari koppelt met het nieuwe Convivium al deze kwaliteiten nu aan elkaar.
Vanaf 5 Euro per jaar kun je al lid worden van Slow-Food. Daarvoor krijg je allerlei adviezen en informatie. De website van het Convivium Pécs is nog niet in de lucht, maar wordt binnenkort verwacht. Op de site van Slow-Food Hongarije kun je al wel heel veel informatie vinden, deels in het Engels.
>>>> Door: | Lidewijde de Smet |
>>>> | Slow Food Hongarije |
>>>> | Slow Food Internationaal |