Dutch Design Banket in Boedapest
Beroemd is Nederland om haar vormgeving 'Dutch Design'. In architectuur, gebruiksartikelen en meubelen. Dat Nederlandse jonge patissiers nu ook veel meer in die functionele, vooral niet overdadige, stijl gaan werken is vrij nieuw. Chiel Hoogenboom, werkzaam bij de Amsterdamse patiserrie Tout en Sarah Musch, werkzaam bij patisserie Kuyt ook in Amsterdam, bewezen met hun patisseriewerk en de uiteindelijke presentatie daarvan op de tweede dag van de kampioenschappen dat je niet hard hoeft te schreeuwen in suiker, chocolade en ijs om een goede plaats te bereiken. Ze haalden dan wel geen eerste prijs, maar ze stonden wel in de top tien. Voor de juryleden, de toppatissiers die meegekomen waren met de zeventien jonge patissiers uit twaalf verschillende landen die tijdens de UKBA beurs streden om de titel, was het waarschijnlijk even wennen om het werk van Sarah en Chiel te bekijken. Terwijl ze zich om de tafels schaarden zag je dat rust en bescheiden humor in het Nederlandse werk voor hun ogen juist toch even een weldaad was na alle bombarie en neobarokke stijlen op andere tafels.
De kandidaten werden natuurlijk niet alleen op hun showstuk beoordeeld. Twee dagen is er door de jury gekeken naar de manier van werken, hygiene en techniek. En elk onderdeel dat gemaakt moest worden, werd op smaak, geur en structuur beoordeeld. Een specialiteit van het land, een ijstaart, vijf soorten bonbons, een taart, marsepeinfiguren en een groot showstuk uit suikerwerk of chocolade moesten samen als een geheel op de showtafel komen.
Een spannende wedstrijd was het zeker, ouders, vrienden en familieleden kwamen overal vandaan naar Boedapest om hun zoon of dochter toe te juichen en de tribunes zaten tijdens de finale vol. Binnen de bepaalde tijd moest alles klaar zijn en de werkplaats aan kant, niet elke patissier haalde dat. Je zou zo die werkplaats ingerend zijn om even mee te helpen om te gaan helpen. Maar Chiel was wel als eerste klaar en tevreden liet hij de werkplek waar hij twee lange dagen heeft staan bakken, kneden en roeren achter zich. Voor de familie van Chiel en Sarah was het ook flink meeleven en meedenken vanaf de tribune. Zoals de moeder van Chiel op de eerste dag zei: „al eindigt hij op de 17de plaats, ik ben trots op hem. Ik geniet van wat hij nu daar aan het maken is. Hij heeft voor mij al gewonnen!"
En Sarah die hield iedereen en vooral haar vriend Michiel, die de kneepjes van het patisserievak zelf goed kent, telkens weer in grote spanning. Beide dagen leek het alsof ze niet binnen de tijd klaar zou zijn met haar opdrachten. Het vet voor haar oliebollen werd niet heet, er moest nog een suikerwerkje in elkaar worden gezet, dit was nog niet af, dat moest ietsje beter en de keuken moest nog schoon. Toch keek ze elke keer met een grote lach richting publiek op het moment dat de eindbel galmde. 'Maak je niet druk, ik kan het!', zag je haar denken.
De Duitse Angelika Huber behaalde de eerste plaats met een, zo gonsde het althans door het publiek, een technisch perfecte showtafel maar met een wel erg heftig poenerig kitschspektakel in lila, roze, paars en roomwit. En het moet gezegd, zoals haar gebak eruit zag, dat deed het water in de mond lopen. De twee geniale patissiers uit Japan haalden met imponerend kleurige en perfecte topstukken de tweede en derde plaats. De internationale jury beoordeelde dus niet enkel op kwaliteit en smaak maar zeker ook op het showelement. Hongarije had helaas het nakijken. Nikoletta en Enikő werkten hard en je zag ook dat ze al veel verder zijn in hun werk dan wat je over het algemeen in Hongaarse banketbakkerijen aantreft. Ik denk dat ze als ze de kans krijgen in het buitenland stages te gaan lopen en daarna hun eigen csukrászda gaan runnen hier in Boedapest, dat ze dan ook in Hongarije een geheel eigen nieuwe stijl kunnen gaan ontwikkelen.
Het 14de WK Patisserie voor junioren onder de 25 jaar is een evenement dat wordt georganiseerd door de UIPCG (Union Internationale de la Pâtisserie-Confiserie-Glacerie). De UIPCG is een wereldwijd samenwerkingsverband van banketbakkersorganisaties en organiseert afwisselend wereldkampioenschappen voor senioren en junioren. De aangesloten leden, in Nederland is dat de NBOV (branchevereniging voor de ambachtelijke bakkerijbranche), vaardigt de kandidaten af voor deze wedstrijd. Toppatissier Jan Willem Jansen begeleidde beide kandidaten en trad tevens als jurylid op tijdens de wedstrijd.
>>>> Door: | Tom de Smet |
>>>> Foto's: | Marcel Jansen |
>>>> Meer op: | Cairde Budapest |
>>>> Chiel & Sarah: | Hyves |