Lokale gastronomie, Slow Food picknick op Margitsziget
De Slow Food organisatie heeft in Hongarije vier actief werkende groepen, of conviviums: Kiskunság, Pécs, Tokaj en Boedapest. Naast de voortdurende zoektocht naar manieren van samenwerking, gaat iedere groep ook zelfstandig te werk. Het centraal stellen van het plaatselijke voedselaanbod en tradities is namelijk een van de basisprincipes van de Slow Food beweging.
Het Slow Food Convivium Boedapest heeftt in de laatste jaren op twee manieren geprobeerd om de regionale en aan de verbonden gastronomische mogelijkheden te verkennen. Als eerste werd er persoonlijk contact gemaakt met zoveel mogelijk producenten, om hun producten, werkwijze en omstandigheden die de kwaliteit beїnvloeden te leren kennen. Daarnaast werden elke maand bijeenkomsten gehouden, waar de deelnemers met elkaar ervaringen over het koken thuis, en over seizoensproducten uitwisselden en elkaar inspireerden met hun ideeën.
Een van de eerste grotere programma's van dit convivium was een wijnavond in december vorig jaar. Daarmee sloot het aan op een internationale reeks programma's, de Terra Madre. Deze wijnavond werden wijnen uit het niet ver van Boedapest gelegen wijngebied, Etyek-Buda gedronken en kaas van Panni Posza uit Biatorbágy gegeten.
In februari van dit jaar werd in het kader van Furmint Február, een diner georganiseerd met gerechten van het seizoen begeleid door wijnen van de specifiek Hongaarse furmint druif. Producten van de markt in Etyek, waar kleine boeren uit de regio staan, waren het thema voor de maand maart en eind april werd in een steenoven in de Skanzen in Szentendre brood gebakken.
Het volgende programma in juni, waar iedereen welkom is, is een grote picknick op het Margitsziget op 26 juni 2011. Als je interesse hebt in lokale producten, recepten en producenten kun je naar de grote weide (Nagyrét) op het eiland komen, iedereen neemt van thuis zelfgemaakte gerechten en te drinken mee.
Wil je meer weten over Slow Food Central Budapest, of naar de picknick gaan, mail naar: . Dat kan ook in het Engels!
>>>> Door: | Adrienn Tóth - Vinoport.hu |