Paprika versus paprika, NL tegen HU
Liever koop ik Hongaarse paprika's van de koude grond, die zijn van eind mei tot ver in oktober verkrijgbaar. Geur, smaak en structuur zijn anders dan van die te vlezige en te zoete waterbommen uit Nederland. Smaken verschillen, maar ik vind Hongaarse paprika's lekkerder. En ik vermoed dat Bulgaren, Turken, Serviёrs en Grieken dat ook over hun paprika's zullen zeggen, grond en klimaat boots je niet zomaar na in een tuinbouwkas.
Een van de standaard vastgelegde geurelementen die een wijnkenner in een wijn kan ruiken is dat van verse paprika, zoals je in een wijn ook bloemen kunt ruiken, of stallucht of specerijen. Die geur komt overeen met die van de geel, zachtgroene, puntpaprika en niet met die van de dikke rode of groene ronde. Als er dus iets is dat ik mis als ik in Nederland ben dan is dat wel die geur. Dat kruidige, frisse, nazomerse, dat karakter geeft aan veel gerechten, zowel rauw, gestoofd of gebakken. Ga maar eens in Hongarije op een markt bij een berg paprika's staan, het liefst in augustus, september. De geur is dan overweldigend.
Welke paprika's koopt u eigenlijk als u in Hongarije bent? Bent u trouw aan de Hollandse kassen of koopt u liever toch die knapperige, pittige, geurige tv-paprika's, erős paprika's, appelpaprika's, pritamin paprika's en later in het seizoen ook de kleine oranjerode lecsópaprika?
>>>> | Kijk naar 'De Goulashsubsidie', vanavond 4 juli om 22.45 uur bij de VPRO op Ned 2. |
>>>> | Uitzending gemist |
>>>> | Tom de Smet |
De Goulashsubsidie:
'Hongarije is hét Paprikaland bij uitstek. Pikante Hongaarse paprikapoeder is onmisbaar in elke Goulash, Pörkölt of Letscho en het woord paprika zou zelfs pepertje betekenen in het Hongaars. Maar wat blijkt? De paprika's in de Hongaarse supermarkten komen uit Hollandse kassen!
Roland onderzoekt waarom de Nederlandse paprikatelers in de Champions League spelen terwijl de Hongaren nog bezig zijn met amateurvoetbal. Teun drijft een traditionele Hongaarse kok tot wanhoop met zijn stevige Hollandse paprika's, die ondanks uren stoven nog steeds knapperig blijven. Brussel blijkt er nogal socialistische ideeën op na te houden: wie goed samenwerkt, krijgt Europese subsidies. En van socialisme hebben de Hongaren nu juist de buik vol.'
>>>> Lees ook een mening over de paprikastrijd in: Schaamrood groen en geel