Derde Visfestival in Boedapest, 19 t/m 22 februari
Woensdag 11 februari 2015 - Toen in februari 2013 voor het eerst het Visfestival van Boedapest gehouden werd, in het park rondom de vijver bij de Akvárium Klub, was niet echt iedereen onder de indruk van het aanbod. In het weekend van 20 t/m 22 februari vindt dit festival voor de derde keer plaats en als het uitkomt wat ze beloven in het persbericht wordt het er een stuk gezelliger dan in 2013. De nieuwe locatie is beter, er is een uitgebreid programma met muziek en er doen meer restaurants mee.
Doel van de organisatie van het festival is om de Hongaren aan het eten van vis te krijgen en ze ook kennis te laten maken met andere visgerechten dan gebruikelijk. Zo zullen er bijvoorbeeld ook Franse, Portugese en Aziatische visspecialiteiten te proeven zijn. Toch kan het niet anders dan dat het nationale visgerecht, de halászlé (vissoep) een grote rol krijgt toebedeeld op dit festival.
Als je aan Nederlandse kaas denkt, dan denk je direct aan Gouda en Edam. En als je in Hongarije over vissoep begint, dan worden meteen de steden Baja en Szeged genoemd. Baja en Szeged zijn beroemd om hun vissoep - deze twee steden strijden ook altijd met elkaar om de eer van lekkerste en beste versie van het land - en al jarenlang worden daar grote vissoepfestivals gehouden. Met een lading vis, vaak vers uit de Tisza (Szeged) en de Donau (Baja) gaan duizenden mensen tegelijk aan de slag met buiten op straat staande kookketels boven een open vuurtje om de prijs voor de allerbeste soep binnen te halen.
Ook op het Visfestival in Boedapest gaan er, hoewel op kleinere schaal dan in Baja en Szeged, natuurlijk grote soepketels op het vuur. Op zaterdag 21 februari start de kookwedstrijd om 10.00 uur. Op donderdagavond wordt het festival met een concert geopend, vrijdag, zaterdag is het zowel overdag als in de avond feest in het hof van de Vajdahunyad Vár (Landbouwmuseum) in het Városliget (Stadspark). Zondag sluit het festival aan het eind van de dag. De entrée is gratis. Mocht je dat weekend toch in de buurt zijn van het Városliget, neem dan ook een kijkje op het festival. En je hoeft heus geen soep te eten als je niet van zoetwatervis (en vooral niet van karper!) houdt, er is naast gebakken en gegrilde vis ook veel anders om te eten.
En voor wie deze zomer op vakantie in Hongarije toch wel trek heeft in zo'n vuurrode vissoep, ga eens naar de Rév Csárda in Érsekcsanád (ten noorden van Baja) aan de oever van de Donau. Daar wordt de soep, volgens Hongaren de meest simpele versie, maar wel de allerbeste, traditioneel op open houtvuur gekookt. Hun website is alleen Hongaarstalig. Maandag en dinsdag gesloten.
Doel van de organisatie van het festival is om de Hongaren aan het eten van vis te krijgen en ze ook kennis te laten maken met andere visgerechten dan gebruikelijk. Zo zullen er bijvoorbeeld ook Franse, Portugese en Aziatische visspecialiteiten te proeven zijn. Toch kan het niet anders dan dat het nationale visgerecht, de halászlé (vissoep) een grote rol krijgt toebedeeld op dit festival.
Als je aan Nederlandse kaas denkt, dan denk je direct aan Gouda en Edam. En als je in Hongarije over vissoep begint, dan worden meteen de steden Baja en Szeged genoemd. Baja en Szeged zijn beroemd om hun vissoep - deze twee steden strijden ook altijd met elkaar om de eer van lekkerste en beste versie van het land - en al jarenlang worden daar grote vissoepfestivals gehouden. Met een lading vis, vaak vers uit de Tisza (Szeged) en de Donau (Baja) gaan duizenden mensen tegelijk aan de slag met buiten op straat staande kookketels boven een open vuurtje om de prijs voor de allerbeste soep binnen te halen.
Ook op het Visfestival in Boedapest gaan er, hoewel op kleinere schaal dan in Baja en Szeged, natuurlijk grote soepketels op het vuur. Op zaterdag 21 februari start de kookwedstrijd om 10.00 uur. Op donderdagavond wordt het festival met een concert geopend, vrijdag, zaterdag is het zowel overdag als in de avond feest in het hof van de Vajdahunyad Vár (Landbouwmuseum) in het Városliget (Stadspark). Zondag sluit het festival aan het eind van de dag. De entrée is gratis. Mocht je dat weekend toch in de buurt zijn van het Városliget, neem dan ook een kijkje op het festival. En je hoeft heus geen soep te eten als je niet van zoetwatervis (en vooral niet van karper!) houdt, er is naast gebakken en gegrilde vis ook veel anders om te eten.
En voor wie deze zomer op vakantie in Hongarije toch wel trek heeft in zo'n vuurrode vissoep, ga eens naar de Rév Csárda in Érsekcsanád (ten noorden van Baja) aan de oever van de Donau. Daar wordt de soep, volgens Hongaren de meest simpele versie, maar wel de allerbeste, traditioneel op open houtvuur gekookt. Hun website is alleen Hongaarstalig. Maandag en dinsdag gesloten.
>>>> Facebook: Budapesti Halfesztivál 2015