Wijnfestival Budapest: ‘water bij de wijn’
Donderdag 13 september 2007 - Het wijnfestival op de Burcht in Budapest kent een traditie van een heerlijke temperatuur, zwoele avonden en een grote drukte. Helaas was dat niet weggelegd voor de 16e editie van het festival.
Het festival was vooral koud, nat en daardoor minder druk als andere jaren. De gezellige sfeer was er niet minder om. De enthousiaste bezoekers deden veel ‘water bij de wijn’ om tegen weer, wind en vooral de koude in tóch het festival te bezoeken.
Hongarije kent zo’n 20 wijnregio’s die ieder een eigen soort (wit, rood of dessertwijn) produceren, met ieder hun eigen karakteristieken. Een groot aantal wijnen wordt gemaakt van druivenrassen die (vrijwel) uitsluitend in Hongarije worden verbouwd en daar is het recept al klaar voor een enorme verwarring bij de Nederlandse kopers in een Hongaarse supermarkt: ‘Wát moeten we nou kopen?’ Dan wordt er gemakshalve maar een chardonnay of een merlot meegenomen die dan, eenmaal thuisgekomen, ook niet lekker blijkt te zijn.
Voor het eerst vonden er Nederlandstalige rondleidingen plaats over het festivalterrein. Een tocht der tochten met als doel om het kaf van het koren te leren scheiden. Waar moeten we op letten? Wat smaakt waarbij? Is er een wijnregio of een druivensoort die ik uitgesproken lekker vind of juist niet?
Bij alle soorten en regio’s Hongaarse wijnen werd korter of langer stilgestaan en vrijwel het gehele Hongaarse wijnaanbod kon worden besproken en zeker geproefd!
Het festival was vooral koud, nat en daardoor minder druk als andere jaren. De gezellige sfeer was er niet minder om. De enthousiaste bezoekers deden veel ‘water bij de wijn’ om tegen weer, wind en vooral de koude in tóch het festival te bezoeken.
Hongarije kent zo’n 20 wijnregio’s die ieder een eigen soort (wit, rood of dessertwijn) produceren, met ieder hun eigen karakteristieken. Een groot aantal wijnen wordt gemaakt van druivenrassen die (vrijwel) uitsluitend in Hongarije worden verbouwd en daar is het recept al klaar voor een enorme verwarring bij de Nederlandse kopers in een Hongaarse supermarkt: ‘Wát moeten we nou kopen?’ Dan wordt er gemakshalve maar een chardonnay of een merlot meegenomen die dan, eenmaal thuisgekomen, ook niet lekker blijkt te zijn.
Voor het eerst vonden er Nederlandstalige rondleidingen plaats over het festivalterrein. Een tocht der tochten met als doel om het kaf van het koren te leren scheiden. Waar moeten we op letten? Wat smaakt waarbij? Is er een wijnregio of een druivensoort die ik uitgesproken lekker vind of juist niet?
Bij alle soorten en regio’s Hongaarse wijnen werd korter of langer stilgestaan en vrijwel het gehele Hongaarse wijnaanbod kon worden besproken en zeker geproefd!