De tegelkachel: een correct gebruik in 10 stappen
Vrijdag 5 februari 2010 - Nederlanders in Hongarije worden vaak geconfronteerd met een nieuw fenomeen; de tegelkachel. Omgaan met een tegelkachel vergt enkele bijzondere vaardigheden en wat specifieke kennis. In een serie korte artikelen proberen wij meer duidelijkheid te geven over de werking en het gebruik van de tegelkachel. In dit artikel vertellen we meer over hoe de kachel te gebruiken.
Er kunnen van kachel tot kachel wel wat verschillen zijn in uitvoering. Zo kan het voorkomen dat er bijvoorbeeld een type deur in de kachel zit die afwijkt van de hier beschreven situatie, of dat er een extra deurtje in de kachel zit. De essentie wordt echter steeds in de tekst benadrukt.
1. De kachel kan het beste ca. 2 uur voordat het koud wordt, worden aangemaakt. 2. Open de binnen- en de buitendeur en plaats een enkele rij houtblokken rechtop tegen de wanden van de kachel (ongeveer 1 mandje of 6 à 10 houtblokken). |
|
3. Maak in het midden van de houtblokken een padvindersvuurtje met blokjes hout, kranten, karton en/of boomschors en plaats daar bovenop enkele kleine stukjes hout. Steek dit aan. | |
4. Sluit nu alleen de binnenste deur om te voorkomen dat er brandende zaken uit de stookplaats vallen. Het buitenste deurtje blijf dus open! Dit is essentieel, omdat bij een dichte buitendeur er onvoldoende zuurstof wordt toegevoerd, waardoor de verbranding niet goed verloopt. De kachel werkt dan niet goed en het rookafvoer-kanaal vervuilt met een taai en hardnekkige teerachtige afzetting. Op de langere termijn zal de kachel het helemaal niet meer doen en zal de schoorsteen moeten worden opengemaakt om te worden gerepareerd. | |
5. Als het padvindersvuur goed brandt kunnen de grotere houtblokken met de pook over het vuur worden omgetrokken. Hoe sneller al het hout verbrandt, hoe hoger het rendement van de kachel. Zorg dus voor een groot vuur en onderhoud dit tot alle vlammen weg zijn. 6. Sluit nooit de buitendeur voordat alle vlammen gedoofd zijn. Er kunnen zich gassen ophopen en de kachel kan exploderen! |
|
7. Als er nog slechts kolen gloeien en al het hout verbrand is, dient de buitendeur te worden gesloten. Er zijn dus geen vlammen meer te zien! Het sluiten van het buitenste deurtje voorkomt dat de warmte die nu in de kachel is, door de trek de schoorsteen uit gaat. Het voorkomt het te snel afkoelen van de kachel. 8. De stenen van de kachel worden nu lekker warm en geven een aangename warmte af aan de ruimte. |
|
9. De as kan je laten liggen, de volgende dag kan je hier weer gewoon een nieuw vuur in maken. Wij scheppen de kachel ca. 1x per maand leeg (gebruik een metalen emmer voor de veiligheid). De as kan op de composthoop worden gegooid of gewoon in de tuin. 10. In het voor- en naseizoen bij normale weersomstandigheden is 1 vulling per dag voldoende (om ca. 16.00 uur). In hartje winter stoken wij 2x per dag (1x 's morgens en 1x aan het einde van de middag). |
Nog enkele tips: >>>> Als de kachel enige dagen niet heeft gebrand moet de schoorsteen worden voorverwarmd middels een klein papiervuurtje in het inspectieluik van de schoorsteen. Dit brengt de trek op gang en voorkomt dat bij het aansteken van de kachel de rook de kamer in komt. |
>>>> Door: Jos van Kampen
De auteur is kachelbouwer in Hongarije. Voor meer informatie over houtkachels lees hier verder.
"De auteur aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enigerlei directe of indirecte schade, van welke aard dan ook, die voortvloeit uit of in enig opzicht verband houdt met het gebruik van de inhoud van deze tekst."