• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

20 augustus, vuurwerk Boedapest gaat door

geenvuurwerkMaandag 9 augustus 2010 - Het grote vuurwerk dat traditioneel op 20 augustus ter gelegenheid van de Hongaarse nationale feestdag 'Szent István napja' aan de Donau in Boedapest wordt gehouden gaat dit jaar wel degelijk door. Hoewel er vanuit de regering wel iets op bezuinigd wordt. Aan de 150 miljoen forint kostende organisatie van het vuurwerk en alle maatregelen er omheen, zal dit jaar door de staat 120 tot 130 miljoen forint worden bijgedragen. Dat het vuurwerk een bescheidener omvang krijgt is mede te danken aan de succesvolle actie op Facebook 'Wij zien af van vuurwerk op 20 augustus' waaraan meer dan een kwart miljoen mensen hun steun betuigden.

Daarna liep deze site op Facebook organisatorisch vast. Het is ook niet meer mogelijk om je aan te melden, wel kan er via die site nog geld gestort worden voor de slachtoffers van de watersnood. Echt tegenhouden van het vuurwerk is de initatiefnemers van de website dus niet gelukt. Toch is er volgens hen wel een nieuw solidair bewustzijn ontstaan en is de regering gaan nadenken over hoe de festiviteiten anders zijn te organiseren. Zo zullen de vuurwerkpijlen niet zoals gebruikelijk van de bruggen en van de Citadel worden afgestoken, maar vanaf pontons in de Donau, aldus een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Ook het veiligheidsaspect speelt daarin een rol, In de afgelopen ging er nogal eens wat fout. Over de kosten en schadevergoedingen wordt er juridisch gezien nog steeds flink touw getrokken.

Deze 20ste augustus zal verder geheel in het teken staan van de watersnoodrampen in het land. Onder de de door de nieuwe regering de laatste tijd graag verkondigde leuze 'Nationale Samenwerking' hebben ze voor deze dag de slogan 'Együtt az Ország' (Het land is Samen) bedacht. Een Hongaarse Taart bestaande uit 1000 stukken zal verdeeld worden onder de vijfhonderd naar de hoofstad uitgenodigde kinderen die slachtoffer werden van de watersnood. Voor deze kinderen is er de hele dag een feestelijk programma gemaakt. Een speciaal lied voor deze dag, gecomponeerd door Sylvester Lévay met een tekst van György Szomor, wordt samen door vele bekende Hongaarse zangers gezongen. Op tv en op de radio is het te beluisteren, mede om luisteraars op te roepen geld te storten voor de slachtoffers van de watersnoodramp. Precies vijf minuten voorafgaand aan het vuurwerk om 21.00 uur zal het lied buiten aan de Donau te horen zijn, terwijl tegelijkertijd op de kade tussen de Szabadság-híd en de Margit-híd de aan het publiek uitgedeelde kaarsen worden ontstoken.

>>>>  TdS

 

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije