• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Geen boetes overtreding Slowaakse taalwet

Dinsdag 17 augustus 2010 - Als het aan de de nieuwe Slowaakse Minister van Cultuur Daniel Krajcer (SaS) ligt, komen er geen boetes voor wie dan ook die de omstreden Slowaakse Taalwet heeft overtreden. Het Ministerie is samen met waarnemers voor Mensenrechten en Minderheden voorbereidingen aan het treffen om de wet te wijzigen waardoor dit soort van sancties zullen vervallen.

Volgens de huidige wet kunnen er geldboetes worden geheven van 100 tot 5000 euro. Sinds de taalwet is ingevoerd zijn er ongeveer 30 zaken bij het Ministerie gemeld. Daarvan zijn slechts twee zaken die betrekking hebben op de Hongaarse minderheid in Slowakije. "Ik ben van mening dat deze zaken moeten worden gesloten zonder dat er geldboetes worden opgelegd, aldus Daniel Krajcer in een gesprek afgelopen zondag met het Slowaakse persbureau TASR.

Een van de twee zaken waarin de wet werd overtreden betreft een Hongaarstalige theatervoorstelling in het dorp Kalász, waarvoor de organisatie slechts een ten dele in het Slowaaks vertaald programmaboekje had gemaakt. In het andere geval heeft de Hongaarse minderheidspartij MKP voorafgaand aan de Slowaakse parlementsverkiezingen grote billboards opgehangen die geheel in het Hongaars waren opgesteld. Of dat de MKP wel of geen boete krijgt opgelegd, daarover wil Krajcer zich niet uitlaten. De MKP heeft niet ontkend doelbewust deze billboards in het Hongaars te hebben opgesteld en opgehangen als protest tegen de taalwet. De andere publicaties van deze partij waren wel tweetalig. 

Of de uitspraken van Krajcer betekenen dat behalve wijzingen in de Taalwet, ze ook zullen leiden tot het afschaffen van deze wet is niet bekend. Toch lijkt het erop dat de nieuwe Slowaakse regering iets milder en realistischer omgaat met de Hongaarse minderheid in Slowakije dan de vorige regering.  

>>>> Bron: TASR, MTI

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije