Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Elk vijfde Hongaars kind ondervoed

broodjeZaterdag 11 september 2010 - Vorige week was in een Hongaarse krant een schokkend bericht te lezen over het feit dat van de Hongaarse kinderen onder de veertien jaar oud 20% niet de benodigde voedingsmiddelen krijgt. Ongeveer 20.000 kinderen gaan doelbewust naar die scholen of kostscholen waar ze te eten krijgen. Toch zijn volgens 'Gyermekétkeztetési Alapítvány' (Hongaarse Stichting Kindervoeding) rond de 100.000 kinderen ondervoed. Deze situatie is in de afgelopen jaren niet verbeterd, maar zelfs verslechterd. Steeds meer kinderen krijgen thuis niet genoeg te eten.

Op dit moment heeft, volgens nationale en internationale onderzoeken, in Hongarije een op de vijf kinderen honger  Een deel van deze kinderen krijgt enkel te eten in chrèches en op scholen. Kinderen die naar een kostschool gaan krijgen vaak ook maar één keer per dag te eten. Het weekend en de schoolvakanties leveren voor kinderen het grootste gevaar op. Veel scholen moeten uit eigen budget de kosten voor het eten betalen, maar in meerdere Hongaarse regio's zijn er geen financiёle middelen om de scholen daarvoor een budget te bieden.

Landelijk gezien eten bijna 500.000 leerlingen op school. Ondanks het project 'Menza Kring', dat twee jaar geleden is opgezet door nationale Gezondheids- en Voedingsorganisaties, werd op meer dan drieduizend scholen door microscopisch onderzoek vastgesteld dat in 14% van de gevallen vraagtekens gezet kunnen worden bij het gratis fruit en groente dat verstrekt wordt aan de leerlingen. Ook de omstandigheden waarin het eten plaats vindt, de kwaliteit van het eten en de hoeveelheden voldoen niet altijd aan de voorschriften, zo werd vastgesteld. De helft van de aan het onderzoek deelnemende scholen lukte het niet schoon drinkwater te verschaffen en wordt water uit de kranen op de toiletten gedronken. Slechts 15% van de scholen doet mee aan het uitdelen van 'Schoolmelk' en dat betekent dat 85% van de kinderen niet genoeg eiwit en calcium binnenkrijgen.

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije