Beeldenstorm 3: Waar Amerika en Rusland samenkomen
Midden op het plein staat het monument uit 1945 voor de gevallen helden van de Sovjet-Unie. Ze hebben Hongarije 'bevrijd', dus werd er een eerbetoon neergezet. In tegenstelling tot veel communistische symbolen die wel werden verwijderd na de val van de muur in 1989, mocht deze om niet geheel duidelijke redenen blijven staan. Rondom het monument is een hekwerk geplaatst, je mag er niet te dichtbij komen.
Schuin er tegenover bevindt zich de Amerikaanse ambassade. Een groot jugendstilpand, dat ooit diende als handelsgebouw en warenhuis. Bovenop het dak staat alles wat nodig is om de ambassade te beveiligen en rechtstreeks contact te hebben met het moederland. In een ruime boog om het pand heen is er een beveiligde zone. Hier geen lullig hekwerkje zoals bij de Russen, maar dikke metalen palen in de grond. Als voetganger kun je er tussendoor, maar met een jeep vol springstof wordt het een stuk lastiger om het pand te bereiken.
De beeldenstorm van Boedapest is nu bijna uitgeraasd. Meer dan twintig straten en pleinen hebben in de maand mei een andere naam gekregen. Over het verwijderen van verschillende monumenten wordt nog gesproken. Het Moskva plein in Buda is omgedoopt tot Széll Kálmán plein, dat vond Rusland al niet zo fijn, het monument op het Szabadság tér blijft echter staan. De diplomatieke banden met Rusland zijn belangrijker. Maar het plein, dat al sinds 1900 deze naam draagt, zou misschien een andere naam krijgen. Roosevelt die op 5 mei moest vertrekken van zijn plein aan de Donau bij de Kettingbrug, zou de naamgever hebben kunnen worden. De Amerikaanse ambassade zag dat wel zitten. Maar, een Sovjet monument op een plein dat Roosevelt plein zou gaan heten is natuurlijk een struikelblok. Heer Roosevelt, eerloos, te snel en ondoordacht verbannen, kreeg er echter toch asiel. Een stukje park op het plein, tegelijk de beveiligde zone voor de ambassade, krijgt nu zijn naam. Nu ligt Amerika nog dichter tegen de Sovjet-Unie aan. En dat allemaal op het mooie Vrijheidsplein, waar de twee landen die Europa hebben 'bevrijd' op hun eigen eilandjes zichzelf goed hebben beveiligd tegen indringers.
De nu vierentachtig jaar oude kleindochter van Roosevelt, Anna Eleanor, heeft onlangs een brief naar de gemeente Boedapest geschreven. Ze is teleurgesteld dat ze haar opa van zijn plein hebben verjaagd. De burgemeester van Boedapest heeft de brief ontvangen en zal gaan reageren, aldus Index.hu. Hij liet ook weten het niet erg te vinden als de burgemeester van Washington zou besluiten de aan Hongaren gerelateerde straatnamen daar te veranderen zonder dat te overleggen met Hongarije. Nou liggen er nogal veel belangrijke pleinen in Washington die vernoemd zijn naar wereldberoemde Hongaarse presidenten....
>>>> Waait er bij u in de stad, het dorp of op de poesta ook een beeldenstorm, al is het maar een kleintje? Meldt het aan Hongarije Vandaag via e-mail: tom@hongarijevandaag
>>>> Door: | Tom de Smet |