Modeshow voor Batthyáni László blindeninstituut
"Het lot van 53 blinde kinderen staat momenteel op het spel wegens gebrek aan financiën. Dan kom je toch...?!", aldus Katalin Makray, echtgenote van de huidige president Pál Schmitt.
Blinde kinderen
Het in 1982 geopende instituut voor blinde, vaak ook lichamelijk gehandicapte, kinderen draagt de naam van de arts László Batthyáni. Als 'arts van de armen' zag hij zichzelf als een werktuig in Gods handen. 'Ik voer slechts de operatie uit, maar de genezing komt van God.' Op 23 mei 2003 verklaarde paus Johannes Paulus II de arts heilig.
Het instituut richt zich op de in- en externe zorg. Ze biedt blinde en gehandicapte kinderen een tehuis en onderwijs. Belangrijke lessen zijn: bewegingsleer, het benutten van de restcapaciteit van de ogen, het ontwikkelen van de tastzin en de opvoeding tot zelfstandigheid . Goede resultaten bereikt het instituut met de zogenaamde paardentherapie. Voor zwaar gehandicapte kinderen is muziektherapie een bron van vreugde en een instrument om zichzelf uit te drukken Helaas is het instituut nu gedoemd om te sluiten wegens te weinig financiën.
Hongaars poestageweld
De opbrengst van deze door Csilla Tordai van Tordia Art Consulting georganiseerde modeshow en loterij kwamen daarom volledig ten goede van dit instituut. De Hongaarse mode-ontwerpster Katalin Hampel stelde zelf een door haar ontworpen en gemaakt jasje beschikbaar als hoofdprijs in de loterij. Initiatiefnemer honorair consul graaf Dènes Festetics de Tolna noemde haar show 'Hongaars poestageweld'. In een wervelend optreden verschenen de mannequins in de mooie creaties van Katalin. Onder hen waren ook de twee dochters van graaf Festetics de Tolna en het dochtertje van het ambassadeurs-echtpaar Gyula Sümeghy.
Katalin streeft ernaar de oude tradities te laten herleven in haar Hongaarse hoogmodieuze kledij. Trouw aan de tradities van de afgelopen eeuwen voegt ze details toe aan haar ontwerpen. Brokaat, zijde, fluwelen en andere stoffen van hoogwaardige kwaliteit geven haar ontwerpen een nostalgische sfeer.
Graaf Festetics de Tolna wees in zijn openingswoord op de rijke Hongaarse traditie. 'Wij zijn trots op onze nationale wijze van kleding. Tijdens het Sovjet-regime werden onze kleding en tradities niet geaccepteerd, maar nu mogen wij weer pronken.'
De avond werd muzikaal omlijst door Sándor Sasvári. Met zijn warme, diepe, omfloerste stem en intense dramatiek ontroerde hij de tachtig aanwezigen met hoogtepunten uit musicals. Vooral zijn performance van Jesus Christ Superstar was overtuigend.
>>>> Door: | Marianne Visser van Klaarwater |
>>>> Foto's: | Sándor Benkő |
Onderste foto van links naar rechts: Katalin Hampel, Graaf Festetics de Tolna, Katalin Makray Schmitt, Ambassadeur Gyula Sümeghy