Zuivering van ethnisch Duitse Hongaren herdacht
Vrijdag 25 januari 2013 - In december vorig jaar werd door het Hongaarse parlement besloten om 19 januari uit te roepen tot jaarlijkse dag ter herdenking van de uitzetting van de ethnisch Duitse Hongaren. Op 19 januari 1946 werden de eerste 'Duitsers' op de trein gezet. Afgelopen zaterdag was het voor het eerst dat dit officieel, in aanwezigheid van regeringsvertegenwoordigers, werd herdacht. De herdenking vond plaats in Solymár, in het Duits Schaumar genoemd.
Deze ethnische Duitsers, Ungarndeutschen-Donauschwaben, woonden al generaties lang in Hongarije. Net zoals in Polen en Tsjechoslowakije werd na de Tweede Wereldoorlog in Hongarije een groot deel van deze minderheid vanwege hun al dan niet collectieve schuld naar Duitsland gezonden. Onder hen waren ook Hongaren die tijdens de oorlog achter Hitler stonden of lid waren van de Volksbund. Geschat wordt dat tussen januari 1946 en juni 1948 ruim 200.000 mensen naar Duitsland werden gestuurd, tussen de 40.000 en 70.000 kwamen in werkkampen in de Sovjet-Unie terecht.
Vanaf begin jaren negentig, na de val van de Berlijnse muur, keerde sommigen van deze Schwaben*, Svábok, zoals de Duitsers in Hongarije genoemd worden, of hun kinderen en kleinkinderen, terug. Veel Hongaarse gemeenten waar van oudsher Schwaben woonden, soms samen met Hongaren maar er waren ook dorpen met alleen maar Schwaben, hebben nu hun plaatsnaamborden in twee talen aan de gemeentegrens staan. Bijna overal is in Hongarije de cultuur van de Schwaben weer terug te vinden. Soms is er een vorm van zelfbestuur, er zijn scholen met tweetalig onderwijs, er worden festivals gehouden en bekende oude familienamen duiken op in het dagelijks leven. Bekijk bijvoorbeeld de etiketten van Hongaarse wijnen maar eens, heel veel wijnmakers hebben Duitse achternamen.
Op de website van de 'Ungarndeutschen/Donauschwaben' is een overzicht te vinden van gemeenten in Hongarije waarvoor ook een Duitstalige naam bestaat.
>>>> * In Hongarije wordt de naam Schwaben gebruikt, maar niet alle etnische Duitsers kwamen van oorsprong daar vandaan. Ook uit andere Duitse regio's zoals Beieren, Hessen en de Pfalz trokken, voornamelijk in de achttiende eeuw, naar Hongarije. De Duitse Saksen kwamen al vanaf de twaalfde eeuw naar Hongarije. In Erdély, nu in Roemenië, is hun cultuur nog steeds zichtbaar.
>>>> | Redactie HV |