De ‘kindertreinen’ vanuit Hongarije, 8 november Universiteit ELTE Boedapest
Maandag 8 oktober 2018 - Op 8 november is er in Boedapest aan de vakgroep Neerlandistiek van de ELTE een hele dag een workshop te volgen over ‘Migratie, literatuur en identiteit: De ‘kindertreinen’ tussen Hongarije, Nederland en Vlaanderen in de eerste helft van de twintigste eeuw.’ In deze eeuw was er sprake van verschillende migratiestromen vanuit Hongarije naar België en Nederland. Te denken valt hierbij aan de kinderen die via de zogenaamde kindertreinacties na de Eerste Wereldoorlog en na de Tweede Wereldoorlog in het vaderland van hun pleegouders achterbleven en aan de vluchtelingen die in 1956 een goed heenkomen zochten. Als gevolg van deze migratiegolven ontstonden persoonlijke, culturele en economische contacten.
De workshop Migratie, Literatuur en Identiteit, die voor iedereen toegankelijk is, is opgezet als ontmoetingsdag waar de resultaten van de meest recente onderzoeken over de eerste golf van migratie, de ‘kindertreinen’ na de Eerste Wereldoorlog gepresenteerd worden. Ook worden er persoonlijke verhalen uitgewisseld. We hopen dat dit leidt tot een groot project waarin migratiestromen uit Hongarije naar Nederland en Vlaanderen in kaart worden gebracht. We denken daarbij aan het opzetten van een onderzoeksnetwerk en databank als samenwerking tussen Hongaarse, Belgische en Nederlandse universiteiten en onderzoeksinstituten dat uit zal monden in onderzoek, publicaties en een tentoonstelling in 2020, honderd jaar nadat de eerste kindertrein vertrok. Door deze migratiestromen in kaart te brengen is het ook de bedoeling om bij te dragen aan het nuanceren van de discussie rondom de problematiek van migratie.
In de workshop worden de culturele contacten tussen Hongarije en België/Nederland op verschillende manieren besproken en voor een breder publiek toegankelijk gemaakt door lezingen, rondetafelgesprekken, tentoonstellingen en muziek. Zo zijn er de key-note lezingen van twee vooraanstaande onderzoekers van de kindertreinen, Dr. Maarten J. Aalders en Dr. Vera Hajtó en aanvullende lezingen van Hongaarse wetenschappers. Daarnaast is er ook een rondetafelgesprek en vindt de opening plaats van de tentoonstelling De 'Hongaartjes'. Belgisch-Hongaarse kinderacties (1923-1927 en 1946-1948) van KADOC en Vera Hajtó.
Met de afsluitende toneelvoorstelling Een bijzondere vrouw van Rudi Hermans worden de theoretische besprekingen en discussies verrijkt met een bezinning op de vraag hoe deze processen in de kunst weerspiegeld worden. Het toneelstuk maakt zichtbaar hoe de migratie van een Hongaars kind naar een Vlaams dorp een rijk netwerk van literaire en historische teksten, vertalingen en kunstuitingen tot stand heeft gebracht in Vlaanderen en Hongarije. De voorstelling laat bovendien zien hoe een persoonlijk verhaal bijna honderd jaar later een centrale rol kan spelen in kwesties van persoonlijke en maatschappelijke herinnering en identiteit en hierdoor opnieuw een brug vormt voor ontmoeting tussen twee culturen. Deze voorstelling vindt op een andere locatie plaats dan de rest van het programma, gezamenlijk lopen we naar Café Három Holló, dat is niet ver van de ELTE vandaan.
U bent van harte welkom om deel te nemen aan deze dag, maar om een goed beeld te krijgen van het aantal bezoekers is registratie gewenst. Dat kan door een mail te sturen aan de organisator Dr. Orsolya Réthelyi,
Het programma valt ook te bekijken op: ELTE Néderlandisztika Tanszék