• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

De ’kindertreinen’ - Voorwerpen en herinnering

Kindertreinencatalogus aVrijdag 21 december 2018 - Catalogus van de ’kindertreinen’ - Voorwerpen en herinnering / A „gyermekvonatok” - Tárgyak és emlékezet.  Aansluitend op de conferentie 'Migratie, literatuur en identiteit` die dit jaar in november aan de ELTE, vakgroep Nederlands in Boedapest werd gehouden over de `Kindertreinen tussen Hongarije, Nederland en België` is er een catalogus in boekvorm uitgegeven. Deze catalogus is nu te bestellen!


Tijdens deze conferentie op 8 november, zeer druk bezocht met de hele dag een interessant programma, was de tweetalige catalogus over de tentoonstelling `Voorwerpen en herinnering` al in een simpele printversie te verkrijgen, maar nu dus ook fullcolour gedrukt in boekvorm. Het is een bijzonder boekje geworden, dat middels beeld en tekst een goed overzicht geeft van de vele aspecten van het thema `Kindertreinen`.

De tentoonstelling en de bijbehorende catalogus werden gemaakt door Hongaarse studenten Nederlands als onderwijsproject tijdens het Master-college in het herfstsemester van 2018 onder leiding van docent Dr. Orsolya Réthelyi. Dit project werd door historicus Dr. Maarten J. Aalders als externe deskundige ondersteund. Samen met de studenten hebben zij een selectie gemaakt van een veertigtal voorwerpen die een rol speelden in de periode van de Nederlandse-Belgische-Hongaarse Kinderacties in de jaren twintig van de vorige eeuw. Al deze voorwerpen zijn onderzocht en bondig beschreven in twee talen. De beschrijvingen bieden een boeiende en leesbare verzameling van de huidige kennis over de ‘kindertreinen’, een thema waarover tot nu toe nog maar weinig gepubliceerd is.

De catalogus (fullcolour, 94 pp) kost € 10,- + porto en kan besteld worden via het volgende mailadres:

Kindertreinencatalogus

 

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije