Weer ambachtelijk eten en drinken, in Millenáris
Dinsdag 8 februari 2011 - Hongaren zijn trots op hun echte boerenproducten. Worst, groente, fruit, wijn, pálinka, honing, alles wat rechtstreeks van het land komt en zo min mogelijk bewerkt is, smaakt de Hongaren goed. Komend weekend vindt de Kézműves Magyar Ízek Vásara plaats in Buda.
Behalve honderden vrolijke culinaire festivals met tientallen smakelijke thema's in heel het land, zijn er ook verschillende organisaties die de laatste jaren meer vakgerichte beurzen, food-fairs, bio-dagen en dergelijke organiseren. Sommige van deze organisaties houden het maar een paar jaar vol, vanwege te weinig sponsoring, een foute locatie of een te stroeve samenwerking.
Een aantal jaar geleden was er een nieuw inititatief, de Budai Gourmet. In het Millenáris Park in Buda was in een luxe culinaire setting er van alles te proeven, te eten en te drinken met bekende chefkoks aan het werk en verschillende stands met ambachtelijke producten. De organisatie hield het na een jaar op die locatie voor gezien, nu wordt het bij het Paleis op de Burcht georganiseerd. Maar omdat het niet kan tippen aan het grote Wijnfestival dat daar jaarlijks in september wordt gehouden, of aan het alsmaar groter wordende Pálinka Festival, is Gourmet nu verworden tot een wat slap feestje. Steeds staan er weer de bekende bedrijven en ligt er een grote nadruk op het muzikale programma om gasten te lokken.
Nu is er een nieuwe organisatie die het Millenáris in Buda als centrum voor ambachtelijke Hongaarse culinaire producten gaat gebruiken. Misschien dat de beter verdiendende mensen op de Rózsadomb wel weer even af willen dalen voor wat authentiek mondvermaak. Maar de website van dit evenement is enkel in het Hongaars (noot red. zie onder) en er is amper reclame gemaakt, dus of expats uit de buurt langs gaan komen met hun kinderen?
Op de voorpagina van die website staan groot de foto's van drie hoge mensen uit de organisatie, ze worden zelfs vak-beschermheer, hoofd-beschermvrouw en gastvrouw van het evenement genoemd! En die beschermheer, geheel toevallig, is staatssecretaris Endre Kardeván, van Plattelandsontwikkeling. Ondanks de uien, tenen knoflook en andere zaken in natuurlijke tinten om die foto's heen, krijg ik er geen trek van, laat staan wat water in de mond. Het lijkt er dus op dat er vanuit een subsidiepotje vanuit het nieuwe Ministerie van Landbouw, om Hongaren aan de Hongaarse producten te krijgen, snel wat geld is geschonken. Ze hebben niet veel sponsoren en ook is er weinig samenwerking te zien met andere organisaties wat betreft kleinschalige landbouw en horeca. Waarom doen bijvoorbeeld Slow Food en Bio Kultúra niet mee? En wat is er met AMC, Agrár Marketing Centrum, gebeurd? Dat trouwe, maar trage, overheidsorgaan was bijna altijd overal bij betrokken, maar nu dus niet. Zou het AMC, het immer zo goed betaalde kindje van de vorige regeringen, aan de kant gezet zijn? Want waarom staat anders die Endre Kardeván er zo groot op?
Enfin, we gaan het dit weekend zeker wel lekker van dichtbij bekijken, want een groot aantal van de daar aanwezige standhouders maken zeer goede producten! Drie dagen, overdag en in de avond, valt er te proeven, te eten en te drinken. Producenten uit Erdély, het Hongaarse gedeelte in Roemeniё, zijn er speciale gast.
A Kézműves Magyar Ízek Vásara | |
>>>> Locatie: | Millenáris, B épulét, |
>>>> Data: | 11 februari van 14.00 tot 23.00 uur |
12 februari van 12.00 tot 23.00 uur | |
13 februari van 12.00 tot 20.00 uur | |
>>>> Entrée: | Entrée: 1900 HUF |
>>>> Tekst & | Foto's: Tom de Smet |
>>>> Noot red. Op het moment van schrijven van dit artikel was er nog geen Engelse versie van de website. Maar wat blijkt? Sinds vandaag 8 februari in de namiddag is er bovenin toch een knopje voor te vinden.